Egyeztetés

2022.09.07. 11:55

Nem kell minden egri intézményt bezárni Mirkóczki Zita szerint, nehéz felelős döntést hozni

Az önkormányzati képviselő szerda reggelre informális bizottsági ülést hívott össze.

M. H.

Mirkóczki Zita az egri közgyűlésben Archív fotó

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Leszögezném, abszolút egyetértek a polgármester elképzelésével, hogy spórolni kell, hiszen nagyon nehéz időszak előtt állunk, ebben nincs vita közöttünk – mondta el a témában tartott szerdai sajtótájékoztatón Mirkóczi Zita önkormányzati képviselő (MSZP, EVE). Az Egri Kulturális és Művészeti Központ intézményvezetői kezdeményezésnek helyt adva, a Kulturális, Idegenforgalmi és Szociális Bizottság elnökeként informális bizottsági ülést hívott össze szerda reggelre reagálva Mirkóczki Ádám polgármester bejelentésére, aki a spórolás jegyében több intézményt is bezárna.

Mirkóczki Zita elmondta, azzal már nem ért egyet, hogy mindent zárjanak be, főképp úgy, hogy nem látnak még becsléseket, számokat.
– Az egyeztetésen több kulturális intézmény vezetője, s arra kértük őket, hogy készítsenek, lehetőleg csütörtök estig, egy spórolási tervet. Attól tartok, hogy számokat még nem fogunk még látni. Ez hosszabb folyamat, így nehéz döntés előtt állunk a pénteki rendkívüli közgyűlésen. Azt tudni kell, hogy az önkormányzatnak az áramra december 31-ig fix szerződése, gázra pedig jövő év október végéig, ezek tehát nem változnak – részletezte. 

Közölte, az intézményvezetők kiemelték, nem ezek okoznak egyelőre problémát, hanem a beszerzési és az üzemanyag árak növekedése okoz gondot.

Mirkóczki Zita elmondta, kettébontotta a bizottsági ülést. Hangsúlyozta, a 2023-as esztendő mindenkinek nagyon nehéz lesz, ez túlmutat Egeren, az országon is.
– Azt tartom jó útnak, ha mindenféle bejelentés előtt egyeztetünk az intézményvezetőkkel. Ha ugyanis bezárnánk a bábszínházat, elesik 18 millió forint pályázati pénztől, a Gárdonyi Géza Színház pedig 70 millió forinttól – részletezte.

A polgármester által bejelentett többi intézkedéstervezetről is szólt. A városvezetés javaslata szerint 2023-ban az egri magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak elengedik az építményadó megfizetését. Az év végéig minden önkormányzati bérlakás bérlőjét mentesítenék a bérleti díj fizetése alól. Az év végéig nem kellene bérleti díjat fizetnie az egri önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokban működő vállalkozásoknak. 

Mirkóczki Zita szerint, az önkormányzati bérlakásokat alapvetően rászorultság alapján kapják az érintettek, olcsóbbak a lakbérek, így a tervezett intézkedés elfogadása feszültségeket generálhat.
– Inkább a szociális vagy a települési, támogatási rendeletet módosíthatnánk, hogy sávosan adhatnánk támogatást – taglalta. Hozzátette, azzal sem ért egyet, hogy az építményadót mindenkinek elengedjék, de mint mondta, itt sem láttak még arra számokat, mennyit spórolnak ezzel az érintettek.

Az egyeztetésen részt vett a városvezetés részéről Farkas Attila alpolgármester is. Arról érdeklődtünk Mirkóczki Zitánál, konstruktív volt-e a megbeszélés.
– Egyetértünk abban, hogy szükség van a spórolásra, bizonyos szociális intézmény már adott le intézkedési tervet. Abban volt vita, hogy másként gondolkodunk erről. Adatokat kell látnunk azért, hogy felelősen döntsünk pénteken, ezeket még nem kaptuk meg – mondta.

Az informális egyeztetésen ugyan nem volt jelen a polgármester, ám közösségi oldalán jelezte, egyeztetéssel, feladatkiosztással telt a kedd.
– Az energiaárak drasztikus növekedése miatt délelőtt az önkormányzat intézményeinek, délután pedig cégeinek vezetőivel kezdeményeztünk megbeszélést, ahol átbeszéltük a következő hónapokban felmerülő problémákat, az ezekhez kapcsolódó kérdéseket valamint javaslatokat. Ezek után is megerősítést nyert, szükség van válságkezelésre, szükség van arra az általunk kidolgozott javaslatcsomagra, amit pénteken a rendkívüli közgyűlés elé viszünk, sőt nagy valószínűséggel ennél jóval több megoldáson kell majd gondolkodnunk, hiszen a hihetetlen drágulás optimista kalkuláció szerint is a 2023-as évben közel plusz 5 milliárd forint terhet ró az önkormányzat költségvetésére. Jelenleg a legégetőbb feladat, hogy a vezetők tervezzék meg, mutassák be, a legrosszabb forgatókönyv bekövetkezése esetén, januártól hogyan tudják biztosítani az intézményük működését – írta.

Farkas Attila alpolgármester is reagált a sajtótájékoztatón elhangzottakra.
– Az energiaválság kialakulása tudva levő volt a nyilvánosság számára, a kormányzat a benzinárstop bevezetésével ezt már korábban nyilvánvalóvá tette és az idei év világpolitikai eseményei, valamint a orosz-ukrán háborús helyzet is ebbe az irányba mutattak. Nem mondhatja senki, hogy meglepetésszerűen érte az országot és ezzel Egert is drasztikus áremelkedés. Az energiahelyzet kapcsán kialakult vitában számomra az a legmegdöbbentőbb, hogy a képviselők jelentős többsége az év folyamán semmilyen formában nem érdeklődött sem az intézményeknél, sem a cégeknél, sem a polgármesteri hivatalnál, hogy a kialakult helyzet, hogyan fogja érinteni a várost, most meg azon vannak meglepődve, hogy ennyire elszálltak az árak. Mirkóczki Zita mai egyeztetése egyértelmű politikai színjáték volt, hiszen ha valóban érdekelné, hogyan hat a válság a városra, akkor nem szeptemberben kérdezné meg az intézményeket, hogyan állnak az energiafelhasználással. Több intézményvezető is egyébként már a tavasz végén, nyár elején kereste a városvezetést azzal kapcsolatban, hogyan tudnának költségeket csökkenteni a napi működésen a körvonalazódó energiaproblémák miatt, szóval egyáltalán nem újkeletű a probléma – közölte.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában