Percről percre

2022.09.09. 09:57

A közgyűlés nem támogatta, hogy még idén bezárják az egri színházakat és az uszodákat

Az energiaválsággal kapcsolatos önkormányzati intézkedéseket vitatták meg pénteken az egri közgyűlésben. Percről percre.

HEOL

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

13.05

A rendkívüli közgyűlés véget ért. A döntés szerint tehát a közgyűlés Energia Veszélyhelyzeti Ideiglenes Bizottságot hoz létre, melynek feladata az energia veszélyhelyzettel kapcsolatban az önkormányzat, az intézmények és az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok energiamegtakarítási és költségcsökkentő intézkedési lehetőségeinek feltérképezése, és intézkedési terv előkészítése. A bizottság folyamatosan figyelemmel kíséri az energia-veszélyhelyzet alakulását, és az önkormányzati költségvetés alakulását. A bizottság munkája során megvizsgálja az önkormányzati szerveknél és cégeknél a költségcsökkentési és reorganizációs lehetőségeket, előterjesztések előkészítését koordinálja a közgyűlés és az illetékes bizottságok számára ezek végrehajtására. A bizottság koordinálja az egri családok és mikro-, kis- és közepes vállalkozások veszélyhelyzetben történő megsegítésére készítendő előterjesztéseket.

A bizottság tagjai: Juhász Ádám elnök, Mirkóczki Zita, Császár Zoltán Tamás, dr. Csetneki Attila, Földvári Győző, Komlósi Csaba, Oroján Sándor és dr. Pócs Alfréd.

Az előterjesztés szerint a közgyűlés felhatalmazza a bizottságot az érintett szervezetekkel való közvetlen kapcsolattartásra és információkérésre. Működésének időtartama 2022. szeptember 09. - 2023. február 28., a bizottság a munkájáról, a javasolt intézkedésekről a rendes közgyűléseken köteles beszámolni. A megalakulás határideje szeptember 19.
 

12.58

A közgyűlés nem szavazta meg Keresztes Zolán módosító javaslatát, Oroján Sándor bizottság felállításról szóló javaslatát viszont igen, külön napirendi pontként.

A polgármester előterjesztéséről rendelettervezetként szavaztak. Elsőként a települési támogatás módosítását szavazták le a képviselők, majd az építményadó elengedése érdekében kezdeményezett módosítást sem szavazták meg. Nem voksolt igennel a többség a bérlakások bérleti díjainak elengedésére sem, valamint az idei intézménybezárásokat sem támogatták.

 

12.48

A gazdasági iroda jelezte, hogy szeptember végére tudnak adatokkal szolgálni az augusztus végi költségvetési helyzetről.

– Én nem gondolnám pótcselekvésnek a bizottság felállítását. Szombathely már két munkacsoportot állított fel, Kaposváron is létrejött egy rezsivédelmi tanács. Ezek segítik a polgármester munkáját, szakemberek és külsős szakemberek bevonásával. Kérdezem, hogy az előterjesztést energetikai szakember látta-e? Tudjuk-e mit jelent a temperáló fűtés? – kérdezte a polgármestert Mirkóczki Zita.

12.31

– Mi azt mondjuk, hogy azzal segítjük a legtöbbet a családoknak és a vállalkozásoknak, ha elkerüljük az önkormányzat csődjét. Arról nem is beszélve, hogy az önök javaslatai negatív költségvetést eredményezhetnek, ami törvényellenes és kizárja az önkormányzatot az állami támogatások köréből – mondta Csetneki Attila. Hozzátette, szerintük is szükség van arra, hogy a megoldáson dolgozzanak és nem várni akarnak, de nem egy nap alatt kell döntést hozni.

– Az önkormányzati törvény és az eskünk szerint az a feladatunk, hogy a város működését biztosítsuk – hangsúlyozta Oroján Sándor. – Ön most azt gondolja, hogy ennek az energiaválságot kezelő ideiglenes bizottságnak semmi értelme, szerintem viszont így lehet hatékonyan átalakítani a működést.

– A különböző rendezvények, támogatások teljesüléséről mindenképpen látnunk kellene egy kimutatást. Nem tudunk úgy döntést hozni, hogy nem végzünk költségvetési felülvizsgálatot. Nem tudjuk, hogy a polgármesteri hivatal másfél milliárd forintos költségvetése miből áll, lehet-e megtakarítani belőle? A Média Eger költségvetésével ugyanez a helyzet. Az Eger Termál költségvetésében van 150 millió forint, ez csak fedezet volt, de úgy tudom, az Eger Termál kifizette a hitelét, tehát akkor ez az összeg felhasználható – hívta fel a figyelmet Orosz Lászlóné.

12.10

– Amiről ön beszél, az például a Modern Városok Program, amit nem lehet rezsire költeni – mondta a polgármester Oroján Sándornak. Újra felhívta a figyelmet arra, hogy annak ellenére, hogy év végégig biztosított a működés, most kellene dönteni, nem januárban, és nem ideiglenes bizottság felállítására kellene pazarolni az időt.

– Az új, általunk szorgalmazott települési támogatás éppen a rászorulókon segít. A bérleti díjak elengedése pedig mindenkit segít – reagált a hozzászólásokra Farkas Attila.

11.55

Oroján Sándor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője arról beszélt, hogy a polgármester teljesen mást kommunikált a sajtótájékoztatón, teljesen mást Facebookon és teljesen más szerepel az előterjesztésben. – Nem úgy kell segíteni, hogy csődbe visszük az önkormányzatot, először meg kell előzni a csődöt – mondta Oroján Sándor. Módosító javaslatot nyújtott be a rezsiválság kezelésére: szerinte egy ideiglenes bizottságot kell felállítani a helyzet kezelésére. Arról is beszélt, hogy a városnak több milliárd forintja van tartalék soron, tehát szerinte nem intézménybezárásokkal kellene spórolni.

11.43

– A színházak az országban már kommunikációt folytatnak egymással arról, hogyan tudják kezelni a helyzetet? Szerintem a Gárdonyi Géza Színház sem zárkózik el ez alól, de ezt meg kell beszélni, főként, hogy előfordulhat, akár hetvenmillió forintot is vissza kell fizetni a kormánynak – mutatott rá Csetneki Attila. – Azt mondják, hogy az Eger Termál, a strand kitermeli a költségeit. Szeretném jelezni, hogy idén már kaptak 200 millió forint támogatást, de még százmilliót akarnak – mondta Mirkóczki Ádám.

Komlósi Csaba rámutatott, a mindenkit támogatunk elv azt jelenti közvetve, hogy a rászorulókat kevésbé támogatják.

– Újfent szeretném megkérdezni, hogy az ezer forintos közösségi közlekedés mennyibe fog kerülni az önkormányzatnak. Ez ugyanis milliárdos tétel is lehet becslések szerint. Emellett pedig minden más aprópénznek tűnik – húzta alá.

Mirkóczki Ádám erre elmondta, több milliárd forint a cég vesztesége, amit az önkormányzat finanszíroz. Maga a bérlet költsége nagyjából 200 és 300 millió forint között lehet.

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

11.24

Dr. Csetneki Attila (Fidesz- KDNP) elmondta, neki az az érzése, hogy nem spórolni, hanem csődbe menni akar az önkormányzat. Az elmúlt másfél hónapban, mióta energiaveszélyhelyzet van, semmit nem tett az önkormányzat.

– Már az első kijelentése után sokan úgy döntöttek, hogy nem vásárolnak bérletet azokba az intézményekbe, amelyeknek a bezárásáról beszélt. Bizalmatlanság alakult ki. Ön csődről beszélt, szerintem ne becsődölni akarjunk, hanem a válságot kezelni. Mégis miért engednénk el olyan önkormányzati bérlőknek a bérleti díjat, mint a nagy gyorsétterem-láncok, bankok, vagy a Szerencsejáték Zrt. Ugyanis ők is a bérlőink, és sehol nincs leírva az előterjesztésben, hogy kivételt képeznének az ön által javasolt kedvezmény alól – emelte ki Csetneki Attila.

11.19

Keresztes Zoltán kiemelte, hogy nem igazán volt lehetősége szövegesen kidolgozni a javaslatokat, de ő azt szerette volna, ha a 25 ezer forintos tűzifa támogatás helyett százezer forintot kaphatnának az egriek. – Polgármester úr hatástanulmányról is beszélt, ez hol van csatolva az anyaghoz? Például azoknak, akik éves bérlettel rendelkeznek az intézményekbe, amelyeket be szeretne zárni, nekik ki fog kompenzációt nyújtani? – kérdezte. Hozzátette, szerinte ma nem kellene döntést hoznia a közgyűlésnek, csupán ötletelnie, és majd a szeptemberi rendes ülésen döntsenek.

– Abszolút egyetértek Orosz Lászlónéval, a bevételi láb hiányzik az előterjesztésből. A színháznak például 12 millió forintot kell visszafizetnie, ha bezár, a bábszínháznak 19 millió forintot. Ebben semmi spórolás nincs, most akkor azért zárunk be intézményeket, és fizetünk vissza bevételt, hogy elengedjünk bérleti díjakat. Ezt más forrásból is meg lehetne oldani. Semmi köze a hárommilliárd forintos rezsinövekedéshez az egésznek. Arról nem is beszélve, hogy a színház közös fenntartási szerződése miatt egyeztetett-e az illetékes minisztériummal? Ha bezárja, vissza kell-e fizetni a támogatást? – kérdezte.

– Így van, nem spórolni akarok, hanem odaadni az egrieknek az összeget. Úgyis be kell zárni majd ezeket az intézményeket januárban – mondta a polgármester.

11.08

– Lehet pocskondiázni, meg becsmérelni az előterjesztést, de mindannyian higgyék el, hogy sokan és sokat dolgoztunk a megoldáson – válaszolta a polgármester. – Legyen szíves ne nevezze pocskondiázásnak és becsmérlésnek azt, hogy száraz tényeket közöltem – reagált Orosz Lászlóné.

A polgármester erre kifejtette, hogy Orosz Lászlóné több éve képviselő, mégsem volt egyetlen egy olyan javaslata sem az évek során, ami a város működését segítette volna. Kérte, akkor tegyen javaslatot a helyzet kezelésére.

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

11.02

– Szerintem a képlet fekete-fehér – válaszolt Mirkóczki Ádám. – Majd menjen ön novemberben és decemberben bejelenteni ezekhez az intézményekhez, a harminc százalékos leépítést vagy fizetéscsökkentést.

– Első körben Keresztes úr butaságaira szeretnék reagálni: tűzifa támogatást nem kell bevezetni, ugyanis van 2020-óta. A városi nyesedékeket is készletezi a városgondozás, ezeket is lakosság részére bocsátjuk – mondta Farkas Attila. – A rendelettervezetben egyébként le van írva, hogy az albérletben élők is jogosultak a támogatásokra, egyébként is kaphatnak lakhatási támogatást – emelte ki az alpolgármester.

– Tisztelettel kérnék mindenkit, hogy mellőzük a személyeskedést. A sértő minősítgetést fejezze be a polgármester és az alpolgármesterek is – kérte Bódi Zsolt.

– Egyetértek, de ugyanezt csinálják önök is. Mi is ugyanúgy megkapjuk a személyeskedést – mondta Minczér Gábor alpolgármester. Kérte, Keresztes Zoltán dolgozza ki a javaslatot arra, hogyan ellenőrizze az önkormányzat azt, hogy melyik otthon korszerű és melyik nem.

– Tanácsnok asszonytól pedig kérdezném, hogy a Bartakovics Béla Közösségi Ház ügyében egyeztetett-e az érsekséggel? – kérdezte. Mirkóczki Zita válasza szerint ezt a kezdeményezést visszavonta.

– Azzal mindenki tisztában van, hogy 32 milliárd forintos költségvetése van az önkormányzatnak. Jó lenne tudni, hogy ez hol tart – érdeklődött Orosz Lászlóné. – Régebben mindig kaptunk kimutatást arról, hogy a költségvetés hány százalékban teljesült. Az energiaköltség növekedésében nincs vita közöttünk. Összesen az intézmények bezárásától 400 millió forintot vár a polgármester. A kiadások csökkentése ez, de a bevételeket is érinti, a támogatásokat is. Ez hol van levezetve? Lehet, hogy nem is jelent 400 millió forint spórolást, ha a bevétel és a támogatás is elmarad. Ön azt mondta, hogy az önkormányzat saját magán kezdi a spórolást, de egy forint tételt nem látok erre vonatkozóan. A polgármesteri hivatal működése 1,5 milliárd forint. Ebből nem lehet spórolni? Én egy költségvetési költekezési stopot javaslok, ugyanis az önként vállalt feladatok mindössze húsz százalékban teljesültek, tehát nyolcvan százaléka a pénznek megvan – mutatott rá Orosz Lászlóné.

10.46

Mirkóczki Zita kifejtette, szerinte inkább azt kellene szorgalmazni, hogy a rászorulók kapjanak támogatást.

– Szerintem a gazdagoknak nem, inkább szociális alapon kell segíteni, hogy a beszedett adót is például a rászorulók megsegítésére fordíthassuk. Ne azoknak segítsünk, akik jól élnek, azoknak adjunk többet, akiknek szüksége van rá – emelte ki. Felidézte, az önkormányzati intézmények nagy része jelen volt a szerdai informális bizottsági ülésen. Az intézményvezetők pedig azt mondták, a polgármester nem kért tőlük javaslatokat arra, hogyan spóroljanak.

– A kulturális intézmények bezárását is ketté venném, a 2022-es évre még rendben vagyunk. Abszolút támogatom, hogy spóroljunk, de szerintem a színházakban most kell játszani, még olcsó az energia. Működnie kell például a bábszínháznak, hogy ne kelljen visszaadni a támogatásokat, ami több tízmillió forint. A színház pályázati pénzekből előrehozna bemutatókat, hogy ne kelljen visszafizetni a támogatásokat, ha most játszanak, az még bevételt generál. Az épületek bezárása is logikátlan: a Forrást például be lehet zárni, de a Bartakovicsot az egyháztól béreljük. Sehol sincs feltüntetve, hogy ha bezárjuk is, hat havi bérleti díjat kell fizetni, tehát ide kellene átkötöztetni mindent, amit lehet. A Liszi távfűtéses, azt felesleges bezárni – javasolta Mirkóczki Zita.

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

10.35

Orosz Lászlóné felhívta a figyelmet, hogy szerinte az előterjesztésben az érdemi anyag nagyjából kettő oldal. Ez pedig azt jelenti, hogy a kidolgozatlan javaslatcsomagról nem lehet megfontolt döntést hozni.

– Nem világos számomra, hogy a közvilágításnál miért szerepel jó negyvenmillió forinttal több a költségvetésben mint az előterjesztésben. Felül terveztük az összeget? – kérdezte.

Sós Tamás módosító indítványt javasolt: a közgyűlés felkéri a gazdasági irodát, valamennyi intézményt és gazdasági társaságot, hogy soron kívül készítsenek intézkedési tervet, vészforgatókönyvet a bevétel csökkenésének esetére, illetve a tevékenységük felfüggesztésére.

Keresztes Zoltán arról érdeklődött, mi az oka annak, hogy rendkívüli ülésen ülnek.

– A többi város, akikkel egyeztettem, még nem tart itt. A kormányhivatalhoz fogok fordulni, hogy indokolt volt-e a rendkívüli közgyűlés. Nem ez a módja a döntéshozatalnak, hogy ön elmondja a sajtóban mit szeretne, aztán a képviselők csak nemrég kapták meg az előterjesztést. Először ki kell dolgozni, a képviselőkkel egyeztetni, és csak utána sajtózni. Rengeteg logikátlanság van az előterjesztésben. Nincs például kifejtve az, hogy a bezárás milyen költségeket generál, az ugyanis nem csak annyit jelent, hogy felrakunk egy lakatot. Az uszodákat például az amortizáció miatt bezárás alatt is kell fűteni. Az építményadó nem segítség, egy átlagos ház építményadója 11 ezer forint, ezt ön írta. Ez havonta nincs egy kenyér ára, ez nem segítség. Ugyanakkor annak jól jön, akinek rengeteg ingatlana van. Én azt javaslom, hogy a korszerűtlen ingatlanok rezsijét támogassuk, valamint a július után vásárolt tűzifa árának felét fizessük ki az egrieknek, illetve támogassuk az albérletben élő, itt dolgozó embereket is, az albérleti díj ötven százalékával – sorolta.

10.21

Az előterjesztés szerint az energiaárak költsége az önkormányzat számára a jelenlegi árak alapján hárommilliárd forinttal növekszik. Ez a gáz és villamosenergia együttes növekedése. A polgármester javaslatai a következők:

1. A 2023-as évre elengedni az egri lakosok építményadóját.

2. Minden önkormányzati bérlakás bérleti díját elengedni 2022. október 1. és december 31. között. Mérlegelni kell, hogy a felpörgő rezsiválság miatt hányan kerülhetnek utcára, s ebben a helyzetben az önkormányzat legfontosabb szempontja, hogy minél többeknek segítsen.

3. A vállalkozásokra is vonatkozik ez az intézkedés, amelyek az önkormányzattól bérlik a helyiségeiket – éttermek, kávézók – mivel fontosabb, hogy az iparűzési adóbevétel megmaradjon a városnak.

4. Átalakítani a települési támogatási rendszert, kibővíteni a szociális juttatási rendszert.

5. A kedvezményes 1000 forintos buszbérlet a következő esztendőre is megmarad.

Költségcsökkentésként az intézményi telephelyek, uszoda és strand téli bezárása: a legfőbb cél, hogy mindenki megtarthassa a munkahelyét, ehhez azonban spórolásra van szükség. Az Egri Kulturális és Művészeti Központ, a Gárdonyi Géza Színház, a Harlekin Bábszínház, a Bródy Sándor Könyvtár épületeinek bezárása, továbbá Bitskey uszoda és a strand költségcsökkentő bezárása jelentős mértékű megtakarítást jelentenének a városnak.

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

10.12

A közgyűlés határozatképes, az ülésen Császár Zoltán, Földvári Győző, Juhász Ádám, Kovács Cs. Tamás, és dr. Pócs Alfréd vett részt. Mivel az augusztusi közgyűlésen Orosz Lászlóné (Fidesz- KDNP) nem vett részt, így – a választási győzelme után – ez alkalommal tett esküt.

A polgármester kérésére az egyetlen napirendi pontot időkorlát nélkül tárgyalják majd.

A felnémeti betörésekről, melyekről már beszámoltunk, a rendőrkapitányt Bódi Zsolt (Fidesz-KDNP) kérdezte. Arról érdeklődött, hogy vannak-e már gyanúsítottak. A rendőrkapitány elmondta, hogy több büntetőeljárás van folyamatban, jelen pillanatban külön vizsgálják az ügyeket, ám a jövőben összekapcsolják ezeket, ugyanis a bűncselekmények vélhetően összefüggenek.

A tegnapi kormányinfó alapján a kormánynak jelenleg nincsen semmilyen támogatási javaslata az önkormányzatok felé. Aki azt gondolja, hogy itt kapkodás, elhamarkodott döntéshozatal zajlik, az vagy nem olvas híreket, vagy nem fogja fel a helyzet komolyságát. Vagy tétlenül várjuk az energiaárak növekedésének hatásait, vagy cselekszünk. Ha teljes egészében nem is tudjuk kezelni a helyzetet, de segíteni tudunk a háztartásokon. Az előterjesztésem kidolgozott, az abban szereplő számok a valóságot fedik. Nem azt állítom, hogy holnaptól nem lesz fedezet a számlákra, azt állítom, hogy januártól nem lesz. Így az a kérdés: most, avagy januárban kezdünk el a megoldáson dolgozni – mondta Mirkóczki Ádám.

Hozzátette, szerinte mindegy, hogy most mit döntenek, mert az általa javasolt bezárások akkor is bekövetkeznek ha nem szavazzák meg.

Előzmények:

Rendkívüli ülésen vitatják meg a képviselők ma Mirkóczki Ádám polgármester javaslatait, melyeket a növekvő energiaárak miatt, az önkormányzati cégek költségcsökkentése jegyében jelentett be egy héttel ezelőtt. Mint arról már beszámoltunk, bérleti díjakat valamint adót is elengedne a polgármester, ezzel pedig szerinte az egrieken lehetne segíteni. 

Vélhetően nem lesz vitáktól mentes a mai ülés, többen kritizálták ugyanis a polgármester terveit. Mirkóczki Zita (MSZP) tanácsnok szerdán a Városi Kulturális, Idegenforgalmi és Szociális Biztottság ülése után kiemelte, a kedvezményeknek sávosan kellene érvényesülni, az ugyanis nem igazságos, hogy ugyanannyit kapjon például egy felsővárosi panelházban élő vagy egy jómódú Almagyar-dombi villa tulajdonosa.

Jánosi Zoltán, a Momentum Mozgalom egri elnöke a pénteken 10 órakor kezdődő közgyűlés előtt fejtette ki gondolatait a Mirkóczki Ádám által benyújtott előterjesztésre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában