Díjak

2023.01.20. 18:43

Dr. Fülöp Lajos és az Attitude Táncműhely átvette a Gyöngyös Város Kultúrájáért kitüntetést + fotók

A kultúrát ápolók szerepe különlegesen kivételes, ha a saját városuk polgárai nézhetnek fel rájuk.

Sz. Sz. I.

dr. Fülöp Lajos nyelvész, irodalmár, néprajztudós, művelődéstörténész, nyugalmazott egyetemi tanár, Gyöngyös díszpolgára

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Pénteken a magyar kultúra napja alkalmából átadták a Gyöngyös Város Kultúrájáért elismeréseket a Mátra Művelődési Központ kamaratermében. Köszöntőjében Kárpáti István alpolgármester arról beszélt, hogy Gyöngyösön pezseg a kulturális élet, egy évben akár 300 különböző jellegű kulturális eseményre is sor kerül.

– A kultúra különleges sajátossága, hogy szórakoztat, tanít, nevel, elgondokodtat. A kultúrát ápolók szerepe mindig is kivételes volt. Különösen az, ha egy gyöngyösi ember egy másik gyöngyösire nézhet fel, mint például dr. Fülöp Lajosra – mondta Kárpáti István.

A 90. születésnapját tavaly betöltött dr. Fülöp Lajos nyelvész, irodalmár, néprajztudós, művelődéstörténész, nyugalmazott egyetemi tanár, Gyöngyös díszpolgára az életkoráról Kosztolányi Dezső költő szavait kölcsönözve azt mondta, hogy ajándék az egy nagy és ismeretlen úrtól.

– Csaknem ötven éves koromban a fővárosba költöztem Gyöngyösről, de a városhoz és a Mátraaljához igyekeztem mindig hűséges maradni. Tamási Árontól tanultam: Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Sokat kaptam Gyöngyöstől, nosztalgiával és szeretettel tekintek vissza az itt töltött időre, mert ettől a várostól csak térben szakadtam el, lélekben sose – fogalmazott dr. Fülöp Lajos.

A Gyöngyös Város Kultúrájáért közösségeknek járó díjat az Attitude Táncműhelynek ítélte a képviselő-testület. A Soltész-Kecskés Lilla művészeti vezető irányította csoport több mint tíz éve működik. Hetven tagja között a három-négy éves gyerekektől az egyetemistákig a táncosok minden korosztálya megtalálható, akiknek a klasszikus balettől a modern táncokig terjed a repertoárja. Soltész-Kecskés Lilla a meghatottságtól a könnyeivel küzdve mondott köszönetet a díjért az önkormányzatnak, a családjának, a táncosoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában