Csillagászat

2023.01.26. 17:30

Egerből is lencsevégre kapták a zöldes színű üstököst, nem is akárhogy!

Legutóbb körülbelül ötvenezer éve járt a Föld közelében.

HEOL

A zöldes fényű üstökös az egri Hajdúhegyről fotózva

Forrás: eszleles.hu/Czigány Péter

Czigány Péternek az egri Hajdúhegyről január 24-én hajnali egy és fél három között sikerült lencsevégre kapnia azt a zöldes fényű C/2022 E3 (ZTF) nevű üstököst, amelyet február elején akár szabadszemmel is megcsodálhatunk.

Mint azt a kép készítője az Eszleles.hu oldalon írja, az üstökös a város fölött volt, így elég erős a fényszennyezettség, de csak így volt lehetősége, hogy egy képre kerüljön a Sárkány csillagképben található NGC 5894-es számú spirálgalaxissal. Az idő rövidsége miatt színes kamerára nem tudta átszerelni, így kicsit macerásabb volt a fotó feldolgozása. 

A Svábhegyi Csillagvizsgáló MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az üstökös most még csak hajnalban emelkedik magasra, de a február elsejei földközelségekor már este is jól látszik. Február 7-8-án koraeste pedig a holdfény sem zavarja megfigyelését. 

Merre keressük?

Február 6-án a Szekeres csillagkép szélén, az igen fényes Capella csillaghoz lesz viszonylag közel, magasan a fejünk felett. Ezután napról napra közeledik a vöröses színű Mars felé, amelyhez február 11-én ér a legközelebb. A vörös bolygótól egy fokra járó üstökös egészen különleges látványt nyújt majd egy egyszerű kézitávcsőben is. Február 13-15. között az üstökös a Bika csillagkép Hyádok halmaza előtt vonul el, csodálatos együttállást alkotva a Bika szarva között – írja az MTI. 

Mitől annyira egyedi?

A beszámolóból kiderül, hogy a C/2022 E3 (ZTF) periodikus üstökös legutóbb körülbelül ötvenezer éve járt a Föld közelében. A kométa a Zwicky Transient Facility égboltfelmérésről kapta a nevét, amelyet a Caltech kaliforniai Palomar Obszervatóriumban végeznek. A kométa alakja és színe különleges: a mag körül kiterjedt, zöld színű üstököslégkör, úgynevezett kóma alakult ki, amely meghatározza kinézetét. A kómából jelenleg szélesre nyílt, legyező alakú, rövid, sárgásfehér porcsóva ered, melynek széle a nagy felbontású felvételeken szálas. A széles, tömzsi porcsóva mellett pedig egy rendkívül hosszú, halvány, egyenes ioncsóva is kiindul az üstökösből, amely mint egy fejsze nyele, tartja a széles baltafejet magán.

Czigány Péternek nem ez az első lélegzetelállító fotója. Korábban az Androméda-galaxist örökítette meg Egerből. 

Legutóbb pedig az Orion-ködről készült szemet gyönyörködtető felvétel az Eger mellett lévő Laskó-völgyi kutyasétáltató parkolóból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában