Méltóság

2023.01.20. 12:54

Felszentelték a felújított gyöngyöstarjáni ravatalozót

A településen élők méltó környezetben adhatják meg a végtisztességet az elhunyt hozzátartozóiknak.

Sz. Sz. I.

Utassy Vilmos kanonok, esperes felszentelte a megújult ravatalozót a gyöngyöstarjáni temetőben

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Mintegy 27 millió forintos fejlesztésre tett pontot pénteken Gyöngyöstarjánban a temető felújított ravatalozójának megáldása. Kiss Viktor polgármester az ünnepi eseményen arról beszélt, hogy a történelem során volt olyan időszak, amikor, ha a ravatalozó építését engedélyezték is, az építést és a későbbiekben a felújítást már nem támogatták. és az épületre a feszületet sem engedték feltenni. 

– Ettől az időszaktól jutottunk el idáig, amikor a magyar kormánynak köszönhetően megújult a ravatalozó. Ez a hely az embernek járó tisztelet utolsó helyszíne, a felújítása régen váratott magára. Már nem volt alkalmas állapotban arra, hogy szeretteinknek méltó végtisztességet adhassunk. Most az épület a Magyar Falu Program támogatásának köszönhetően kívül-belül megújult. Nyílászárókat cseréltünk, az épület új kerámiaburkolatot, a belső terek új festést kaptak, kicseréltük az elektromos hálózatot, a kivitelező kívül megerősítette a falakat, nemesvakolatot kapott a homlokzat. A bejárat felől előtető épült, akadálymentesítés történt, kialakítottunk egy öltözőt a pap számára, illetve egy mosdót. Az épület egésze magastetőt kapott. Az alap megerősítése a modern technológiának köszönhetően nagyobb bontás nélkül elkészülhetett. Azt szokták mondani: nézd meg a temetőt, és megtudod, milyen emberek lakják a települést. Büszkén mondhatom, a községünkbe látogatók csak jó véleménnyel lehetnek rólunk – összegezte Kiss Viktor.

Horváth László országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy ha röviden kellene a fejlesztést jellemezni, akkor a tisztességről és a tiszteletről kell beszélni.

– Látszik, hogy tisztességes munkát végzett az, akire a feladat rá volt bízva, a helyhez méltó minőségben készült el a ravatalozó. Az elmúlt egy évben gyakran voltam Gyöngyöstarjánban, mert mindig elkészült valami, és most megint ezért vagyok itt, ez jellemző a településre. A tisztesség nagyon fontos eleme a vidéki, a kistelepülési életnek. Faluhelyen mindig nagyon fontos, hogy az a hely, ahol a végső tisztességet megadjuk az eltávozóknak, valóban méltó legyen az élethez. Mert az élet elválaszthatatlan része a halál – fogalmazott Horváth László. 

A megszépült ravatalozót Utassy Vilmos c. kanonok, Gyöngyöspata plébánosa szentelte fel. 






 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában