Egészségügy

2023.01.24. 07:30

Gyöngyösi védőnők is dolgoznak az SMA betegség szűrésének kötelezővé tételéért

Az SMA, vagyis a gerincvelő-eredetű izomsorvadás szűrésének kötelezővé tételét is szorgalmazza a program.

HEOL

Tóthné Berecz Ágnes és Simon-Incze Renáta

Forrás: Horváth Laci/Facebook

Gyöngyösi védőnők is dolgoznak az Országos Kórházi Főigazgatóság szakmai programjában, a Kollegiális Védőnői Mentorrendszerben – hívta fel a figyelmet Facebook posztjában Horváth László országgyűlési képviselő.

Mint írja, a Bugát Pál Kórházban Tóthné Berecz Ágnes és Simon-Incze Renáta segíti a védőnőket tevékenységük végzésében és szakmai fejlődésükben. A program egyik kiemelt feladata az SMA betegség, azaz a gerincvelő-eredetű izomsorvadás szűrésének kötelezővé tétele. Hazánkban 2021-től az SMA beteg gyermekek már állami finanszírozással kaphatják meg a gyógyuláshoz szükséges génterápiás kezelést, ami világszinten is jelentős lépésnek számít.

Horváth László kitért arra is, hogy a korábbi tragédiák kapcsán még 2017-ben kezdeményezte a gyermekvédelmi jelzőrendszer megerősítését, így azóta már a gyermek súlyos veszélyeztetésének minősül, ha a szülő nem hajlandó együttműködni a gyermekorvossal, a védőnővel vagy az oktatási-nevelési intézményekkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában