Galambok

2023.01.05. 18:12

Hitchcock álma Hatvanban valóra válik: madársereglet a város közepén

Az eredetileg tervezett helyszínt a rendkívül súlyos járvány miatt törölni kellett.

T. O.

Forrás: Beküldött fotó

Hatvanban rendkívül érdekfeszítő kiállítást rendeznek január 14-én, a jövő héten szombaton a sport- és rendezvénycsarnokban. A különleges eseményen mintegy hétszáz postagalambot csodálhat meg a közönség. Érdekesség az is, hogy belépőt csupán a férfiaknak kell fizetniük, a nők és a gyermekek ingyen tekinthetik meg a madarakat, ennek okát azonban nem sikerült megtudunk.

Bodonyi Ferenc, a Magyar Postagalamb Szövetség városi elnökségének a tagja közölte: a postagalamb sport 140 éve létezik Magyarországon. Nem véletlen, hogy ilyen régóta, hiszen nem mindennapi mutatvány, hogy egy háziasított állat akár 1500 kilométerről visszataláljon abba a dúcba, amely az otthonául szolgál. Napjainkban is méltányolandó teljesítmény ez, amit az is jelez, hogy a 66. Országos Postagalamb Kiállításra több ezer érdeklődőt várnak. Az idei rendezvényen csak hazai tenyésztők vonulnak fel, azonban külföldi delegációk is érkeznek majd vendégségbe.

A hatvani elnökség tagja arra is felhívta a figyelmet, hogy a kiállítást megelőző napon bírálják majd el a versenyen résztvevő galambokat. Csak a minősített madarak vehetnek részt a két év múlva esedékes galamb olimpián.

A kiállítás során a szárnyasok bemutatása mellett vásár és találkozási lehetőség is várja a nagyérdeműt.

A kiállítást eredetileg Kiskunfélegyházán rendezték volna meg, de a madárinfluenza-helyzet miatt a helyszínt módosítani kellett, így került a képbe Hatvan. Erről december 19-én született döntés.

Igen fontos tudnivaló, hogy az állategészségügyi engedélyeztetési eljárásában, a bekért kiállítási, tenyésztői név és címlistából, azon tenyésztők nevezési adatait, akik a kérelem benyújtás napján a NÉBIH honlapján szereplő településeken, madárinfluenza védő-, és megfigyeléskörzetben találhatók, törölni kellett. A galambokat olyan állományból lehet a kiállításra szállítani, amely 10 kilométer sugarú körzetében 21 napon belül baromfira átragadó, bejelentési kötelezettség alá tartozó fertőző betegség nem fordult elő – olvasható az 1882-ben alapított Magyar Postagalamb Szövetség honlapján.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában