Z-szak

2023.01.24. 07:00

Látványos bemutatóval színesítette az országos nyílt napot az egri egyetem

Dr. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkárral mutatott be közös kísérleteket a Z-szak pénteki, országos nyílt napján dr. Murányi Zoltán, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) oktatója. A gyakorlatot a középpontba helyező, Európában egyedülálló természettudományos tanári szak hat egyetem összefogásában indul el, hét képzési helyen.

M. H.

A Magyar Természettudományi Múzeumban tartott eseményen a Z-szakot az államtitkár a 3 az 1-ben kávéhoz hasonlította, szavai szerint a Z-szakon megtalálható a fizika, a kémia és a biológia, és ezeknek egyben fogyasztva „teljesen más az íze, és sokkal inkább odavisz bennünket, ami a természettudományok lényege”. Emlékeztetett: február 15-e a felsőoktatási intézményekbe való jelentkezés határideje. Ennek nyomán arra biztatta a Z-generáció tagjait, hogy válasszák a Z-szakot, ahol kutathatnak, megismerhetik a természetet, a „természetre zoomolhatnak” és „science-tanárként” vihetik előre „a science ügyét, ami közös ügyünk”. Aláhúzta, hogy a magyar egyetemek szeretnének még előrébb jutni a természettudományos rangsorokban, s ebben is segíthet a Z-szak elindítása.

HANKÓ Balázs Zoltán
Az új természettudomány-környezettan önálló tanárszak nyílt napja
Fotós: Balogh Zoltán/MTI

Bernert Zsolt, a nyílt napnak helyszínt biztosító múzeum főigazgatója köszöntőjében arról beszélt, volt olyan időszak, amikor a reálképzésben megkerülhetetlen volt a magyar oktatási rendszer, de most elmaradunk ettől az időszaktól. Reményét fejezte ki, hogy a Z-szak hozzájárul a reálképzés minőségének javításához és kiemelte, a múzeum elkötelezett a természettudományok integrált szemléletű megközelítése és oktatása iránt.

Dr. Hankó Balázs – aki maga is gyógyszerészként végzett – a nyílt napon részt vett három kémiai kísérlet bemutatásában is közösen dr. Murányi Zoltánnal, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Kémia Tanszékének oktatójával, a népszerű Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont vezetőjével.

Dr. Murányi Zoltán a napokban nyilatkozott a Z-szakkal kapcsolatos tapasztalatokról, s mint elmondta, a tanárképzést folytató egyetemek országos konzorcium keretében kínálják az új tanárszakot. Az első tanévben az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) berkeiben és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen indult el a képzés mind nappali, mind levelező szakon, s noha minden kezdet nehéz és a szak kis hallgatói létszámmal startolt, az országos létszám egyharmada az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemet választotta.

– Annyi bizonyos, hogy a hallgatóknak szimpatikus az a gondolkodásmód, ahogyan ez a képzés zajlik – fogalmazott az EKKE tanára. – Többen elmondják, hogy ha nincs ez a szak, valószínűleg nem a természettudományos területen tanulnak tovább.

Hozzátette: maguk az oktatók is kilépnek a saját komfortzónájukból, integráltan tanítják a tárgyakat, amelyek egészen más tartalmúak, mint a hagyományos természettudományos képzésekben. A kurzusokban igen jelentős a gyakorlat aránya: 5 oktatási napból 2 napot terepen töltenek a hallgatók és a tematikában erős a pedagógus mesterséghez tartozó elemek aránya is. A Z-szak felkészít a Z-generáció hatékony megszólítására, az online térben való kommunikációra, a Z-generációsok egyfajta influenszer szerepre is. Szintén megerősítő tapasztalat, hogy az Educatio kiállításon valamennyi Z-szakos, nappali tagozatos EKKE-hallgató igen elkötelezetten, lelkesen vett részt és igyekezett meggyőzni az érdeklődő fiatalokat, hogy válasszák ezt a természettudományos képzést.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában