Korlátozás

2023.01.20. 11:07

Lezárják a Kékestetőre vezető utat, csak indokolt esetben lehet használni

Fakidőlésekre számítanak, így nem engednek fel mindenkit a hegyre.

M. H.

Ignácz Balázs(középen), a területi védelmi bizottság elnöke a péntek reggeli ülésen a megyeházán, Egerben

Forrás: Gál Gábor/ Heves Megyei Hírlap

Fakidőlések veszélye miatt ideiglenes forgalomkorlátozást vezet be a Kékestetőre vezető úton a Magyar Közút. Élet- és vagyonvédelmi okok miatt, illetve az utak járhatóságának fenntartása érdekében hétvégén kizárólag a megkülönböztető jelzést használó járműveket és az autóbuszokat engedik át az útzáron. A védelmi és biztonsági feladatok összehangolása érdekében péntek reggel egyeztető megbeszélést tartott a társszervek képviselővel Ignácz Balázs, a területi védelmi bizottság elnöke – tudatta a Heves Vármegyei Kormányhivatal oldalán.

Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék hullott Heves vármegyében is. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint a Mátra hegyvidéki szakaszain olyan mértékben átázott a talaj, hogy a héten több fakidőlés is nehezítette és veszélyeztette a közlekedést.

Az előrejelzések alapján hétvégén további jelentős mennyiségű csapadék és erős széllökések várhatóak a Mátra térségében, amelyek további fakidőléseket, ágleszakadásokat eredményezhetnek. Az élet- és vagyonvédelmi okok miatt, illetve az utak járhatóságának fenntartása érdekében a következő napokban ezért korlátozzák a behajtást a Kékestetőre vezető mellékutakon – hangzott el a védelmi bizottság egyeztető megbeszélésén, ahol a Magyar Közút, a rendőrség, a katasztrófavédelem és az Egererdő Zrt. képviselői is részt vettek.

A Magyar Közút a kékestetői bekötőúton és az adótoronyhoz vezető mellékúton január 20-án, pénteken 19 órától egészen január 22., vasárnap 19 óráig útzárat vezet be. Ezen alsóbbrendű utakat így kizárólag a megkülönböztető jelzést használó járművek és az autóbuszok használhatják az érintett időszakban. A területi védelmi bizottság péntek reggeli egyeztetésén elhangzott, a rendőrség és a polgárőrség ellenőrzi, hogy mely járművek használhatják nagyon indokolt esetben a bekötőutakat.

Veszélyes lehet a túrázás is a Mátra és a Bükk erdeiben, ezért az Egererdő Zrt. felhívja a lakosság figyelmét, hogy saját és családjuk biztonsága érdekében halasszák el a hétvégére tervezett erdei kikapcsolódást. A Heves Vármegyei Területi Védelmi Bizottság kéri a lakosság megértését és együttműködését.
– A védelmi bizottság egyeztető megbeszélést tartott, erre azért volt szükség, mert a közútkezelő pénteken 19 órától forgalomkorlátozó intézkedéseket vezet be. Ez azért vált sürgetővé, mert az elmúlt napokban nagy mennyiségű csapadék, hó hullott. A cél az, hogy a jelentős számú turista megjelenések ne okozzanak forgalmi dugókat, próbáljuk megelőzni a baleseteket. S miután a hegyen a sok csapadék feláztatta a talajt, nagy valószínűséggel várhatóak fakidőlések is. Ideiglenes korlátozásról van szó, a védelmi bizottság értékelni fogja a hétvégén szerzett tapasztalatokat, s amennyiben a körülmények igénylik, meghosszabbítjuk ezt – nyilatkozta portálunknak Ignácz Balázs.

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában