Természetjárás

2023.01.18. 13:56

Veszélyeket rejt a téli Bükk és a Mátra, ha nem tartjuk be a szabályokat

Ha betartjuk a természetjárás szabályait, nem esik bajunk.

M. H.

A szabadban is oda kell figyelni a biztonságra

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

Néhány napja a Bükkben és a Mátrában is túrázókat mentettek. Szombaton órákon át tartott a mentés a Mátrában, miután egy 51 éves nő túrázás közben eltörte a lábát. A barátaival túrázott, megcsúszott a sáros, felázott talajon és elesett. Megpróbált lábra állni, de olyan erős fájdalmai voltak, hogy nem tudott tovább menni. A tűzoltók és a kutatómentők speciális hordággyal vitték a mentőautóhoz. Vasárnap hasonló eset történt a Bükki Nemzeti Parkban, akkor három fiatal valamilyen oknál fogva elhagyta a kijelölt turistautat. Rövidesen kidőlt fák közt találták magukat és az egyikük egy döntvényre is felmászott. Meggondolatlansága balesethez vezetett, megcsúszott a fa nedves kérgén és azonnal lábát törte. A bajba jutott túrázókat a nehéz terepviszonyok ellenére is sikerült kimenteni. Azóta pedig rengeteg hó is esett a hegyekben, s a zúzmaráktól terhelt fák veszélyesek lehetnek. Ennek apropóján Demecs Norbertet, Heves vármegye nagykövetét, túravezetőt arra kértük, adjon tanácsot, hogy induljunk el anélkül, hogy bajunk ne essen.

– Sose túrázzunk egyedül vagy felkészületlenül, tapasztalat nélkül – kezdte. Mint mondta, az időjárásra, évszakra és az aktuális körülményekre való tekintettel válasszunk útvonalat vagy túrahelyszínt, s mindig megfelelő felszereléssel induljunk útnak. – Indulás előtt az adott területet kezelő erdészet vagy nemzeti park honlapján tájékozódjunk az esetleges erdőlátogatási korlátozásokról vagy veszélyhelyzet lehetséges fennállásáról. Tervezzük át a túrák időpontját viharos időjárás, eső és nagy sár, ónoseső, jégeső vagy nagy mennyiségű hótakaró, zúzmaralerakódás esetén, s használjunk online túratervezőket vagy applikációkat, amelyek könnyedén segítenek megtervezni egy adott túrát. Kutassunk bátran az interneten, és igyekezzünk olyan előre összeállított, túraleírással és háttérinfomációval rendelkező túrát választani, amelyet hiteles, hivatalos forrásból, például az adott térség turisztikai honlapján látunk – részletezte a túravezető. Fontos, hogy a kijelölt utat ne hagyjuk el, sötétedés előtt legalább fél órával érjünk ki az erdőből.

– Véleményem szerint azok, akik bizonytalanok, bátran kérjenek segítséget. Napjainkban már sok olyan portál működik, ahol képzett szakemberek tudnak tanácsot adni azzal kapcsolatban, hogy hogyan és miként vágjunk neki egy túrának. Sokan elfelejtik hogy a természetjárás is egy sport, és “bemelegítés” nélkül itt is történhetnek olyan helyzetek és váratlan események, amelyek kellemetlen fényben tüntetik fel ezt az egyébként gyönyörű sportágat. Ettől függetlenül természetesen nem kell visszariadni a túrázástól és a természetjárástól, hiszen véleményem szerint a mai világ szükségleteinek egyik legfontosabbja az, hogy a természettel egységben ápolni tudjuk a testünket és a lelkünket egyaránt. Úgy gondolom, hogy amennyiben betartjuk az elmondottakat, tájékozódunk és körültekintően vágunk neki egy ilyen túrának, akkor balesetmentesen élvezhetjük a pillanatok varázsát – fejtette ki.

Fülöp Zsuzsa évek óta járja a magyar és külföldi vidékeket, imád túrázni. Érdeklődésünkre elmondta, szerencsére vele még nem történt semmi baj, baleset, de persze hallott már ilyen esetekről. 

– Világos szabályok vonatkoznak a természetjárásra, s azt gondolom, ha ezeket betartjuk, nem eshet bántódásunk. A megfelelő felszerelés alapvető. Lényeges még, hogy soha ne hagyjuk el a kijelölt turistaútvonalat, még akkor se, ha csábító lenne egy kis rövidítés, vagy az időspórolás. A fokozottan védett természeti területen tilos is ezt megtenni, másutt nem, de egy rossz döntés rengeteg veszélyt rejt magában – hangsúlyozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában