Gyász és büszkeség

2023.01.12. 18:51

Megemlékeztek a doni áldozatokról Egerben, a háború poklában sokak hozzátartozója veszett oda

Félelem helyett hitre buzdítottak a második világháború áldozataira emlékezve.

Sz. M. L.

A doni hősökre emlékeztek

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Nagyjainknak s a névtelen hősöknek köszönhető az, hogy magyarul emlékezünk itt Egerben is, Dobó kapitány vára alatt. Katonáink bármilyen távol s mostoha körülmények között voltak is, mégis a hazát védték. Miközben az újkori háborúkat nem ez, hanem az anyagi haszon hajtja – mondta Juhász Szabolcs, a történelmi Vitéri Rend tagja a Doni áttörés évfordulós megemlékezésén csütörtökön a Dobó téren.

Tóth István, a Mi Hazánk Mozgalom tagja felidézte vitéz Mike József ezredesnek a szavait, melyet 1942. június 20-án, a 14. Honvéd Gyalogezred előtt mondott, azt ígérve, hazatérnek, s Isten áldását kérte a városra és a hazára. Mint ismert, a zord körülmények hatására a rosszul felszerelt katonáknak csak töredéke tért haza a Don-kanyarból. Tóth István elmondta, családilag is érintett, hiszen kát nagybátyja soha nem ért haza, s mai napig nem tudják, mi történt velük.

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Szíki Károly nemzetőr Gárdonyi Géza szavait idézte: "A lelkek megérzik egymást, ha más-más testbe vannak is helyezve, - megérzik, hogy együvé tartoznak"– olvasta.

– Az én családomban is sok elesett, s túlélő akad. Valószínűleg a városban is. Mi már el sem tudjuk képzelni, hogy milyen lehetett mínusz 30 fokban a Don kanyarban. Azt hiszem, vissza kellene állítani a kötelező katonai szolgálatot a férfiaknál, hiszen a mai fiatalságban a hit már nem, csak a félelem él - fogalmazott dr. Pócs Alfréd önkormányzati képviselő, a Hun fokos Szövetség tagja. 

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A Szent Hedvig Kollégium falán található emléktáblát mindannyian megkoszorúzták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában