Eső

2023.01.19. 18:14

Megmentette a Sástót a kiszáradástól az időjárás

Szinte biztos, hogy az áprilisi szezonkezdéstől újra lehet csónakázni a tavon.

Sz. Sz. I.

Azon is dolgoznak, hogy megoldható-e kutak fúrása a Sástó vízellátására

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Az ősz és a mostani tél jelentős mennyiségű csapadékának köszönhetően szépen emelkedik a Gyöngyös közigazgatási területén található Sástó vízszintje, immár eléri a 70 centimétert, közölte portálunkkal Szűcs Viktor, a gyöngyösi Városgondozási Zrt. vezérigazgatója. Mint mondta, ez még elmarad az átlagos vízszinttől, ami 96 centiméter, de helyzet látványosan javult nyár óta. A tavalyi súlyos aszály miatt akkor már csak alig pár centiméter volt a vízállás, nagy területen száraz volt a meder, s még annak a veszélye is fenyegetett, hogy teljesen kiszárad a tó, s vele elpusztul az élővilága is. Szűcs Viktor megjegyezte, a vízszintemelkedés alapvetően a kedvező időjárásnak köszönhető. 

– A kedden mért 70 centiméter növekedhetett is azóta, mert csütörtökön is jelentős csapadék hullott a térségben. Azonban továbbra is gond, hogy csak az eső ad a tónak természetes vízutánpótlást. Egy újabb aszály ismét bajt okozhat a nyáron. A tavalyi katasztrófa közeli állapot elkerülésére azon dolgoztunk az elmúlt hónapokban, hogy fizikailag megoldható-e, illetve hatóságilag engedélyeztethető-e kutak fúrása a Sástó vízellátására. A kútfúrásra sajnos nem kaptunk engedélyt, de azért nem adtuk fel az esélyt, még futunk pár kört ennek érdekében. Másik lehetőségként az merült fel, hogy a szomszédos turisztikai központ, illetve a kemping épületeinek tetőzeteire hullott esővizet összegyűjtsük, és bevezessük a tóba, s akkor nemcsak a tó felett lehulló csapadék szaporítaná a vízmennyiséget. Ez részben már megvalósult, mégpedig az önkormányzati tulajdonú ingatlanok esetében.  A Sástón egyébként 60 centiméteres vízállástól már lehet csónakázni. Jelen állás szerint szinte biztos, hogy az áprilisi szezonkezdéskor újra tudjuk indítani a csónakáztatást – tájékoztatott Szűcs Viktor.  







 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában