Új bánya

2023.01.12. 11:30

Megosztja a recskieket a bányanyitás, de a vállalkozás vezetője a fórumon ígérte: nem szenvednek hátrányt

Jól jönne a recskieknek évi 80-100 millió körüli iparűzési adó, de nem mindegy, milyen áron. Az új bánya tervét sokan ellenzik, mások azt gondolják, jobb lett volna minderről előre tudni - derült ki a szerdán tartott fórumon. A közelben élők aggódnak: elkopik házaik felől a hegy.

B.K.

A bányanyitás sok recski lakost megmozgatott

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Új bánya nyílik a településen, erről korábban írt portálunk is.

Szerdán délután megtelt Recsken a község általános iskolájának étkezője azokkal a helybéliekkel, akik arra voltak kíváncsiak, miféle bányászati tevékenység kezdődött el a településen. Közel kétszáz ember hallgatta meg Nagy Sándor polgármester tájékoztatását, aki arról beszélt, hogy Recsk külterületén a debreceni székhelyű Andezit Bau Kft. égisze alatt hamarosan andezitet kezdenek bányászni. Jelenleg az előkészítő munkák zajlanak, ami láthatóan tájsebet okoz, s a munkálatoktól pár száz méterre élő családok már most panaszkodnak a zajra, a környezeti terhelésre. Hozzátette, ezt a tevékenységet hosszas előkészítés előzte meg. A cég rendelkezik minden szakhatósági engedéllyel, a Heves Megyei Kormányhivatal illetékesei alapos hatásvizsgálati eljárást folytattak le, s úgy hagyták jóvá a fejlesztést.

A recskiek arra panaszkodnak, hogy a bánya túl közel van a lakóhelyükhöz
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

- Jelenleg az előkészítés zajlik, de hogy a gyakorlatban milyen zaj- por és egyéb terheléssel jár ez a településen élőkre, egyelőre nem tudni. Szükségünk van minden bevételre, de nem minden áron - hangsúlyozta a polgármester. Azt ígérte, helyi szakemberekből álló bizottságot állítanak fel, amelynek tagjai folyamatosan monitorozzák a cég tevékenységét.

Ezt követően a vállalkozás ügyvezetőjének, Nagy Istvánnak adta át a szót, aki próbálta megnyugtatni a hallgatóságot. Elmondta, jelenleg a védművek kialakítása zajlik, ez okozza a tájsebet, azaz a félig legyalult hegyoldalt. A hamarosan kezdődő kitermelés azonban semmilyen környezetkárosító hatással nem jár majd, ebből szinte semmit nem fognak érzékelni a községben élők. Az előzetes szakértői vélemények szerint a jó minőségű andezit kitermelése hosszú évekig is eltarthat. Ennek szállítása vasúton történik - fűzte hozzá. 

Nagy István, a cég vezetője azt ígérte, hogy a vállalkozás nem zavarja majd a helyiek életét
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Hozzátette, tisztességes magyar vállalkozóként, felelős családapaként is ígérheti, a recskieknek semmi hátránya nem származhat a bánya működéséből. Ezt garantálja az az öt éves előkészítő munka, amelynek során minden hatóság megadta a szükséges engedélyeket. A védőrendszer kiépítéséhez hozzátartozik a meddő rész lezúzása, ami valóban tájsebet okoz, de ezt a későbbiekben zöldítik. A bányászati tevékenység a hegy másik oldalán történik majd, korszerű technológiával, amiből a lakosság alig érzékel majd valamit.  

A Hunyadi utca nem egy életbiztosítás. A fórum előtt kiautóztunk a sokat emlegetett Hunyadi utcába is, ahol nagyrészt cigány családok élnek, nyomorúságos körülmények között. Szóba is elegyedtünk velük. Név nélkül nyilatkozva annyit mondtak el, hogy keveset tudnak a bányanyitásról, de azt minden nap látják, miként kopik el a házaik felől a hegy. Hogy ezzel ki jár jól, s mit profitálhat belőle a község, nem tudják. Azt sem, hogy az új bánya nyitása milyen hatással lehet az ő életükre. Úgy tűnik, ezt egyelőre egy recski lakos, köztük a polgármester sem tudja biztosan. A puding próbája, ha megeszik. Egy biztos, ha az ígéretek nem teljesülnek, s ha a környezetük pusztulását tapasztalják, nem fognak hallgatni a recskiek.

A jelenlévő recskiek azt kifogásolták, hogy a bányanyitásról előzetesen őket senki nem értesítette, kész tények elé állították őket. Elhangzott, olyat még nem láttak, hogy lakóingatlanoktól alig kétszáz méterre kezdjenek valahol bányászati tevékenységbe. A Hunyadi utcában élők - főként cigánycsaládok - már most rettegnek a következményektől. 

Mihala Mihályné úgy fogalmazott, már most is attól tartanak minden nap, hogy mikor omlik rájuk a házuk felett magasodó hegy. Nem érti, hogy adhattak ki házépítési engedélyt számukra 2005-ben, amikor elvileg az önkormányzat már több mint húsz éve bányászati területté nyilvánította a területet.

Mások szerint okafogyott az egész fórum, hiszem itt már minden eldőlt a recskiek megkérdezése nélkül. 

Erre Nagy Sándor úgy válaszolt, hogy korábban is volt már meghallgatás az ügyben, de azon alig jelent meg valaki.  Sokan úgy reagáltak, hogy erről nem volt tudomásuk.

Zsúfolásig megtöltötték a látogatók a termet
Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Tény, hogy a Heves Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási
Főosztály Környezetvédelmi Osztály  az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. tv. (Ákr.) 89. § (1) (2) bekezdése, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény ( Kvt.) 71. § (1) bekezdése b) pontja, (3) bekezdése, valamint a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005. (XII. 25.) Kormányrendelet (Khvr.) 10. § (3) bekezdése értelmében a döntéséről készült közleményt közhírré tette 2021. december elsején HE/KVO/03030/2021.ügyszám alatt. 
Ebben a „Recsk VII. – andezit” védnevű bányatelken tervezett tevékenységre vonatkozó
környezeti hatásvizsgálati eljárást jóváhagyta az Andezit-Bau Bányászati Kft. (4031 Debrecen, István út 139.) javára.

A határozatban az áll, hogy a cég  – mint engedélyes – meghatalmazottjaként eljáró FTV Zrt. (1092 Budapest, Knézits u. 12., mint Kérelmező) által a Heves Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály Környezetvédelmi Osztályán kezdeményezett környezeti hatásvizsgálati eljárást lezárták, s a tervezett tevékenységre vonatkozó környezetvédelmi engedélyt megadták. 

Tény az is, hogy a recsk.hu oldalon minden testületi ülésről jegyzőkönyv készült, s ezen a felületen mindenki számára nyilvánosak a helyi grémium döntései. 

Tény az is, hogy a települési önkormányzatot illetné meg a tevékenységből származó iparűzési adó, ami éves szinten 80-100 millió forintot jelentene a községnek. 

Nagy István arról is beszélt, hogy a közelben található ingatlanok esetében végeztek állapotfelmérést, erre azonban a fórumon jelenlévő érintettek nem emlékeztek. 

Az is elhangzott, hogy a tervek szerint negyven helyi embernek jelentene munkalehetőséget a bánya működtetése. 

 

       

  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában