Partnerség

2023.01.24. 20:35

Navracsics Tiborral kötött stratégiai megállapodást az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

Nemrég az intézmény vendége volt Navracsics Tibor.

M. H.

Stratégiai megállapodás jegyez balról dr. Váczy Kálmán Zoltán és Navracsics Tibor

Forrás: Nagy Adrienn

Tizennégy szervezettel, köztük az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemmel kötött stratégiai partnerségi megállapodást Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten – számol be róla az egyetem a honlapján.

Az aláírási ünnepségen a miniszter elmondta: olyan partnereket kerestek, akik az adott régióban nemcsak elméleti tudásukkal, hanem gyakorlati tapasztalataikkal is gazdagítani tudják a kormány területfejlesztési elképzeléseit. A miniszter kiemelte az egyetemeket, mint tudásközpontokat, amelyek szerinte nemcsak Magyarország, de Európa jövőjének meghatározói is.
– Még akkor is, ha időnként megpróbálják kizárni őket a nemzetközi vérkeringésből, a magyar felsőoktatási intézmények megbecsült és magas presztízsű partnerei a nemzetközi együttműködéseknek – húzta alá.

– A megállapodások nem csupán szakmai együttműködésekről, hanem az emberi kapcsolatok megerősítéséről is szólnak – hangsúlyozta a miniszter, megjegyezve: a most megkötött együttműködéseket hosszú távon képzelik el. Fontosnak nevezte a kétirányú kommunikációt, amely során a szakpolitikai elképzeléseket megvitatják a partnerekkel és kikérik a szervezetek javaslatait, ötleteit is annak érdekében, hogy együtt formálhassák az ország jövőjét. A miniszter rögzítette: ha új területfejlesztést képzelünk el Magyarországon, akkor „az egyik alapvető célnak kell lennie, hogy Budapesten kívülre nyúljunk.” Hangsúlyosnak nevezte azon civil szervezetek, szövetségek és egyesületek szerepét is, amelyek egy-egy földrajzi vagy szakmai értelemben vett terület hozzáértői.

Fotós: Nagy Adrienn

Dr. Váczy Kálmán Zoltán, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem általános rektorhelyettese az eseményen emlékeztetett: nemrég az intézmény vendége volt Navracsics Tibor, akivel lehetőség adódott területfejlesztési kérdésekben egyeztetni.
– Az egyetem prioritásként kezeli e kérdést, oktatási portfóliónkban, kutatási témáink között is szerepel e témakör, de fontos kiemelni, hogy az Észak-kelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zónához kapcsolódva az egyetem aktívan részt vett a Heves és Nógrád vármegye 2020-tól 2030-ig terjedő gazdaságfejlesztési stratégiájának kidolgozásában – tette hozzá.

A miniszter hétfőn a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Életfa Közösség és Településépítő Egyesület, az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Kós Károly Egyesülés, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Pannon Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, valamint a Vállalkozók Országos Szövetsége képviselőivel írt alá stratégiai partnerségi megállapodást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában