Élővilág

2023.01.27. 16:44

Ritka halat fogtak ki a Tisza-tóból

Eltévedt, de jól érzi ott magát.

HEOL

A Magyar Haltani Társaság osztotta meg a közösségi oldalán, hogy a rendkívül aszályos nyarat követő, átlagosnál csapadékosabb szeptembernek köszönhetően a Tisza-tó korábban közel egy méterrel alacsonyabb vízszintje visszaemelkedett az időszakra jellemző üzemi szintre. 

Mint írják, 2022. szeptember 29-én a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársaiként ilyen körülmények között végezték el szokásos ivadékvizsgálatunkat a tározó Tiszafüredi-öblözetében. A vizsgálati terület teljesen állóvízi jellegű, vegetációs időszakban hínárnövényzettel sűrűn benőtt, természetes tehát, hogy az itt fogott halak zömét limnofil, vagyis a tavakban élő, az ottani viszonyokat kedvelő fajok adják. A szeptember végi monitorozás alkalmával azonban két reofil – gyors áramlású, áttetsző vizet igénylő – faj is hálójukba került. Egyik a jászkeszeg, amely bár a tározótérben nem gyakori, időről időre előkerül. Ezúttal egy 63 és egy 71 milliméteres ivadékát sikerült megfogni.

Kiemelték, hogy az igazi meglepetést egy 62 milliméteres paduc jelentette. A lelassult folyómederben is ritkaságnak számító hal valószínűleg a felduzzadt vízzel érkezett erre az állóvízi részre, amely jellemzően iszapos medrű, de a parti sávját emberi közreműködéssel homokossá tették. A táplálékbőség mellett vélhetően ez utóbbi marasztalhatta helyben e kifejezetten reofil faj képviselőjét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában