Agrárfórum

2023.01.25. 18:19

Szerdán Gyöngyösre érkezett a Heves vármegyében szervezett agrár roadshow

A gazdálkodók több mint ötezer milliárdos agrártámogatás igénybevételének módjáról kaptak tájékoztatást.

Sz. Sz. I.

Szakértők ismertették a közös uniós agrárpolitika új támogatási rendszerét

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Szerdán Gyöngyösön, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campusának zsúfolásig telt előadótermében folytatódott az az agrár-roadshow, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Heves Vármegyei Szervezete indított útjára. Szendrei László, megyénk agrárkamarai elnöke elmondta, hogy a múlt héten Füzesabonyban kezdődött fórumsorozat célja szűkebb hazánk gazdálkodóit felkészíteni arra, hogy az Európai Unió Közös Agrárpolitikája (KAP) új agrártámogatási rendszerében tavasszal zökkenőmentesen adhassák be az egységes kérelmeket. 

Mint arról korábban portálunkon beszámoltunk, Magyarországnak a KAP-hoz kapcsolódó stratégiai tervét tavaly ősszel elfogadta az Európai Bizottság. Ennek eredményként a 2023–27-es uniós támogatási ciklusban 5376 milliárd forint támogatási forrásból  újulhat meg a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar. 

A gyöngyösi fórumon a KAP új támogatási rendszere részleteinek ismertetését dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára kezdte. Előadásában a rendszer első pilléréről, a közvetlen támogatások rendszeréről beszélt a hallgatóságnak. A második pillért, a vidékfejlesztési támogatások rendszerét Balázs Viktor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Mezőgazdasági Igazgatóságának szántóföldi szakértője  értelmezte. Dr. Seszták Attila, a NAK Heves Vármegyei Igazgatósága igazgatója a földforgalmi szabályozásban történt friss változásokat foglalta össze.

Az előadások és ismertetők után a megjelent gazdálkodók kérdéseire válaszoltak a meghívott szakértők. A szerdai agrárfórum megjelent dr. Bujdosó Zoltán, a szerdai roadshow-nak otthont gyöngyösi campus főigazgatója is. A rendezvénysorozat újabb állomása csütörtökön Hevesen lesz.

 

 

Címkék#agrár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában