Kifogásolható

2023.01.20. 12:17

Törvényességi kifogás miatt semmisülhet meg az egri közgyűlés elkerülő úttal kapcsolatos állásfoglalása

A Heves Vármegyei Kormányhivatal törvényességi felhívással élt.

Sz. M. L.

Közgyűlési ülés Egerben Archív fotó

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

 Az egri közgyűlés - az elkerülő úttal kapcsolatban hozott - 507/2022. (XI.24.) számú határozata és 506/2022. (XI.24.) számú határozatának második része törvényességi szempontból kifogásolható, ezért a Heves Vármegyei Kormányhivatal törvényességi felhívásban kérte azok visszavonását, tudtuk meg a Heves Vármegyei Kormányhivataltól. 

Mint írták, ennek az az oka, hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési infrastruktúra-beruházások esetében a településrendezési eszköz módosítást az érintett önkormányzatnak törvényben előírt kötelessége elvégezni. A nyomvonalszakaszról a tervtanács dönt, annak „elfogadását” illetően az önkormányzatnak nincs hatásköre, a településrendezési eszközök módosítását pedig nem kötheti feltételhez.

Az önkormányzathoz eljuttatott kérdéseink nyomán is azt a választ kaptuk, hogy a Kormány korábban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a 25. számú főút, Eger elkerülő szakasz megvalósítását. Így pedig a vonatkozó jogszabályok alapján a beruházás megvalósításával összefüggő településrendezési eszköz módosítást az önkormányzatnak törvényben előírt kötelessége elvégezni.

– Az önkormányzat nem kötheti semmilyen feltételhez a településrendezési eszközök módosítását. A nyomvonalszakaszról a tervtanács dönt, annak „elfogadását” illetően az önkormányzatnak nincs hatásköre és beleszólási lehetősége. Hosszú évek óta tudható volt, hogy a projekt kormányzati hatáskörbe tartozik. Oroján Sándor és csapata ennek ellenére felheccelte az érintett lakókat és pusztán politikai haszonszerzésből illúzióba ringatta őket, becsapva ezzel az aláírást gyűjtő egri lakosokat és veszélybe sodorták ezt a sok milliárd forintos beruházást. Elveszettnek látszik az elmúlt években a város vezetőinek a tervezőkkel folytatott szakmai párbeszéde és ezzel együtt az esély arra, hogy a várost elkerülő tehermentesítő úttal kapcsolatos lakossági észrevételeket, problémákat kezeljék, hisz a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. az egyeztetéssel csupán gesztust gyakorolt az egri polgárok felé, semmi nem kötelezte őket erre. Amennyiben ez a projekt nem valósul meg Egerben, Oroján Sándornak, Keresztes Zoltánnak és a velük együtt szavazóknak vállalniuk kell a politikai felelősséget. A minimum az, hogy lemondanak önkormányzati biztosi pozíciójukról és ezért az átverésért az eddig felvett 125-125 ezer forintos tiszteletdíjukat visszafizetik az önkormányzatnak – reagált az egri polgármesteri hivatal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában