Elkerülő út

2022.07.08. 15:03

Több szakaszban épülhet az egri elkerülő; nem az átmenő, hanem a városi forgalom igazán nagy

Lakossági fórumot tartott csütörtök délután a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. Az Egert elkerülő út tervezéséről a Bartakovics Béla Közösségi Házban.

Szabadi Martina

Dr. Kacsó János főépítésznek is elmondhatták ötleteiket az egriek

Forrás: Nemes Róbert/Heves Megyei Hírlap

Megtelt csütörtök késő délután a Bartakovics Béla Közösségi Ház színházterme a NIF lakossági fórumán, az esemény első részére a sajtó is bebocsátást nyert. Dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő felszólalásában elmondta, a várost keletről elkerülő, tehermentesítő út napi szinten több tízezer autóval csökkenti majd a 25-ös út forgalmát, kiemelte, hogy a beruházás óriási előnyökkel jár.

– Meghallgatjuk önöket, nem a fejünk felett születik döntés. Nem épülhet olyan nyomvonalon az út, ami  nem az egriek érdeke – hangsúlyozta. Hozzátette, mindenkinek azon kell lennie, hogy az út mihamarabb megépüljön, hiszen ez így is hat-hétéves távlatot jelent.

– A felmérésekből kiderült, naponta 24 ezer autó halad el a 25-ös főúton. Ugyanakkor jól látható, hogy a forgalom a városon belülre korlátozódik, tehát Szarvaskőnél például már csak háromezer autó jár. A forgalom a városban mozog, nem akarja elkerülni a várost, így egy kétszer egy sávos tehermentesítő a legjobb megoldás – ismertette a NIF Zrt. képviseletében Bogdán Béla projektvezető.

Hangsúlyozta, döntés még nincs, a közösségi tervezés feladata, hogy meghallgassák az észrevételeket. A fórumon a megjelentek a felmérések és vizsgálatok eredményeit, a tervezési folyamatokat is megismerhetik. Kiemelte, a nyugati elkerülő azért nem opció, mert a város keleti oldalának lakossága és forgalma jóval jelentősebb. A tervek szerint a keleti külső és a belső nyomvonal is az M25-ös autóút végétől, a körforgalomtól kezdődik és egészen a 25-ös főút északi részéig húzódik. Az elkerülő út mindkét változata tartalmazza a 24-es és a 25-ös főút összekötését, amely Nyugati külső és belső átkötésként szerepel a térképen.

Oroján Sándor, az egri közgyűlés Fidesz-KDNP frakcióvezetője kérdésünkre kifejtette, azt a nyomvonalat fogják támogatni, amelyet az egriek többsége, dolgoznak a nyomvonalak pontosításáért, segítek a NIF munkáját. Hozzátette, Mirkóczki Ádám polgármester viszont nem volt jelen.
– Jeleztük a tervezőknek, hogy nem támogatunk olyan nyomvonalat, amely az emberek kertje végében, vagy adott esetben a házukon keresztül vezetne. Kértük, minél többen jöjjenek el és mondják el a véleményüket. Reméljük, sikerül majd egy olyan kompromisszumos nyomvonalat találni, ami a lakosság többségének tetszik. Rengeteg a jogos észrevétel, a konkrét javaslat a lakosok részéről. Például nem akarják, hogy a Cecey Éva utcát vagy a Homok utcát bekössék az elkerülőbe, mert ezek szűk utcák, s a lokális forgalmi szempontok nem indokolják a rákötést, ide ezért nem szabad csomópontot tervezni – húzta alá a frakcióvezető. Azt is közölte, a fórumon elhangzott, hogy a majdani kivitelezés majd szakaszosan valósul meg, először a keleti elkerülő, majd a 24-es és 25-ös főút összekötése, végül pedig a felnémeti elkerülő kialakítása.

Keletről érkeztek - Rengetegen érkeztek a lakossági fórumra, a felszólalók többsége a külső nyomvonal mellett szólalt fel. Indokolásaik szerint egybek között a belső nyomvonal túl közel futna a lakóházakhoz. Részt vett a fórumon az Egri Kertvárosért Civil Társaság, amelynek tagjai eddig már több mint kétezer aláírást is gyűjtöttek a külső nyomvonal mellett. Álláspontjuk szerint a belső nyomvonal érintené egyebek közt a Külsősor, az Újsor utcát, a Merengőt, az Íj utcát, a Donát tetőt és a Braun völgyet is, zavarná az ott lakókat, akik elsősorban a nyugalom miatt költöztek a város szélére – sorolta Kovács F. László, a társaság képviselője. Az információk alapján kérdéseinket a NIF-nek is feltettük, arról is érdeklődtünk, hogyan értékelik a fórumot, részletes válaszukat későbbre ígérték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában