Most értesültek..

2023.01.19. 16:15

Visszafizettetné a DK két egri önkormányzati biztos tiszteletdíját

Nem elégedettek Oroján Sándor és Keresztes Zoltán elkerülővel kapcsolatos munkájával.

Sz. M. L.

Keresztes Zoltán, az Egységben a Városért Egyesület önkormányzati képviselője, a Városi Urbanisztikai, Klima és Környezetvédelmi Bizottság tagja és Oroján Sándor, a Fidesz-KDNP egri frakcióvezetője, a Városi Kulturális, Idegenforgalmi és Szociális Bizottság tagja Fotó: Huszár Márk HM Heves Megyei Hírlap

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– A Demokratikus Koalíció választókerületi szervezete értesült arról, hogy a kormányhivatal közlése szerint az egri elkerülő úttal kapcsolatos projekt 2018 óta „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési infrastruktúraberuházásnak” számít. Ez azt jelenti, ahogy más városok esetében már láttuk, ha a helyben élők tiltakoznak bizonyos beruházások ellen, akkor a kormány erőszakkal próbálja lenyomni a torkukon az akaratát. Mivel arról keringenek hírek Egerben, hogy a kormányzat a belső elkerülőt kívánja megvalósítani, ne legyen kétségünk afelől, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tervtanácsa ezt az opciót fogja választani – írta közleményben a DK megyei egyes választókerületi szervezete.

– Egerben több ezer ember írta alá egy kezdeményezést, hogy ne valósuljon meg a belső elkerülő út, hiszen ez olyan mértékű zaj- és környezetszennyezéssel járna, nem is beszélve a zöldterületek csökkentéséről és az egyéb egészségkárosodással járó folyamatról, amely helyrehozhatatlan károkat okozna. Mindeközben sajnálattal vettük tudomásul, hogy a térséget a Parlamentben képviselő dr. Pajtók Gábor és Habis László volt polgármester ahelyett, hogy a helyiek érdekeit vennék figyelembe, karöltve a kormányzattal, a belső elkerülő utat akarják megvalósítani. Számukra a politikai megfontolások fontosabbak, mint az, hogy mit gondolnak erről a helyben élők – osztották meg véleményüket.

A Demokratikus Koalíció véleménye szerint ugyanakkor az is felháborító, hogy miközben a kormány már 2018 óta magához vonta a projektet, a közgyűlésben helyet foglaló egyes képviselők szerintük saját politikai céljaikra használták fel az elkerülő út körül kialakult polémiát.

– Ők Oroján Sándor (Fidesz-KDNP) és Keresztes Zoltán (Momentum). A helyi sajtóban a megmentő szerepében tetszelegtek, miközben tudták, hogy nincs valódi ráhatásuk a folyamatokra, sőt még ki is neveztették magukat önkormányzati biztosoknak. Mivel az elmúlt hónapokban semmit sem sikerült elérniük, ezért az a morálisan elfogadható lépés, hogy Oroján Sándor és Keresztes Zoltán önkormányzati képviselők visszafizetik az eddig felvett, havonta 125-125 ezer forintos tiszteletdíjukat, amit elkerülő úti biztosokként kaptak. Ez lehet az egyetlen helyes döntés részükről. Ezzel szemben a Demokratikus Koalíció ugyanúgy, ahogy eddig tette, ezután is Eger város lakosaiért kíván dolgozni, és a közeljövőben megkezdi azokat a korábban ígért egyeztetéseket szakmai és civil szervezetekkel, amelyek eredményeképpen valós alternatívát tud kínálni az egri utak tehermentesítésére, továbbá a város közlekedési helyzetének javítására is. Ahogy korábban kifejtettük, erre az elkerülő út nem alkalmas, ugyanis képtelen az agglomeráció felől érkező nyomást csökkenteni. Éppen ezért a kérdéshez nyitottan és minden szempontot figyelembe véve kell egyeztetéseket folytatni. Nem veszünk részt abban a toxikus politikai légkörben, amely jelenleg Egert uralja, mi ehelyett a párbeszédben, problémafelvetésekben, az arra adandó válaszok felvázolásában hiszünk – közölte a DK.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában