Tervek

2023.02.27. 11:25

A fejlesztésekkel leálltak Hatvanban, de nullás a költségvetés

Spórolunk magunkon, spórolunk a cégeinken, és sajnos teljesen meg kellett álltani a saját erős beruházásainkat, de a költségvetésünket kihoztuk nullszaldósra – fogalmazott Horváth Richárd polgármester. Hozzátette: megmaradnak a közkedvelt helyi szolgáltatások is.

Tari Ottó

Bősze Balázs polgármesteri díszoklevelet kapott Horváth Richárdtól, mert részt vállalt a mentésben

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Az év egyik legfontosabb testületi ülésére gyűlt össze csütörtökön délelőtt a hatvani képviselő-testület. A félszáz napirendi pont közül a legjelentősebb az önkormányzat idei költségvetésére vonatkozó javaslat volt, amit a grémium kilenc igen szavazattal, három tartóz­kodás mellett fogadott el. A város 2023-as tervezett bevétele mintegy 9,7 milliárd ­forint, s a kiadásokat is sikerült ugyanezen a szinten tartani. 

– A válság ellenére megmaradnak a népszerű helyi szolgáltatások, így folytatódik a közösségi költségvetés, s a továbbiakban is nagy figyelmet kap a sport, a turisztika, az oktatás és a kultúra – mondta Horváth Richárd. A polgármester hangsúlyozta: a számítások szerint az energiaárak, a minimálbér és a szolidaritási adó emelése több mint másfél milliárd forint plusz terhet jelent a település számára. – Azért dolgozunk, hogy eskünk szerint megőrizzük Hatvan fizetőképességét – tette hozzá. 

Kiemelte, hogy idén feszes és fegyelmezett gazdálkodásra lesz szükség, de a lakosok és a civil szervezetek támogatásai nem változtak, minden sikeres programot és kezdeményezést megtartottak. Lesz kedvezményes terményvásár, továbbra is ingyenes lesz a helyi járatú közlekedés, nyitva marad az újhatvani posta, kiegészítik az óvodák működésének összegét, valamint támogatják a felsőoktatásban tanulókat is. Megmarad továbbá az intézményi étkeztetés, az orvosi ügyeleti ellátás és a babakötvény finanszírozása, valamint folytatódik a közösségi költségvetés is. Továbbra is zavartalanul működik a sportcsarnok, a vadaspark és az uszoda. 

A polgármester kifejtette: az önkormányzat célja továbbra is az, hogy úgy tartsák meg az elért eredményeket, és úgy segítsék a közösséget, hogy a jövőben se rakjanak plusz terheket a lakosságra. 

– Sajnos teljesen le kellett állítani a saját erős beruházásainkat, de sikerült elérnünk, hogy a költségvetésünk nullás, méghozzá úgy, hogy mindaz a juttatás, mindaz a támogatás, amelyet a hatvaniak kapnak, megmaradt – ­hangsúlyozta Horváth Richárd­. 

A város támogatást nyújt a törökországi földrengés károsultjainak

Az ülésen polgármesteri díszoklevelet vehetett át Bősze Balázs címzetes tűzoltó zászlós, aki a Hunor Mentő­szervezet tagjaként segített a törökországi földrengés áldozatainak mentésében. A szervezet 17 túlélőt, köztük 3 gyermeket mentett ki az összedőlt épületek romjai alól. Az előterjesztésben szerepelt a katasztrófa áldozatainak a segítése is, amit a képviselők egyhangúlag megszavaztak. 

– Úgy döntöttünk, hogy egymillió forint készpénzzel, valamint szükség esetén fertőtlenítőszerekkel is támogatjuk a károsultakat – mondta Horváth Richárd, hozzátéve: felveszik a kapcsolatot Törökország nagykövetségével, hogy minél előbb el tudják juttatni a felajánlásokat. 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában