Együtt

2023.02.16. 17:30

Az afrikai misszió összekovácsolta az orvos-filmes házaspárt, az egri egyetemen meséltek róla

Dr. Fodor Réka és Greguss György házassága is számos krízist átélt, más a személiségük és érdeklődési körük, de kitartottak egymás mellett, ebben segítségükre volt a hit.

Tóth Balázs

A jó házasság titka címmel tartott előadást dr. Fodor Réka és Greguss Sándor

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Dr. Fodor Réka orvos-misszionárius és férje, Greguss Sándor író, filmrendező volt az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Házasság Hete alkalmából szervezett eseményének vendége. A kétgyermekes házaspár tagjai beszéltek házasságuk nehézségeiről és örömeiről, az afrikai misszióról is. 

Mint a közönség megtudhatta, dr. Fodor Réka kislánykori olvasmánya – Albert Schweitzer afrikai munkásságáról írt könyvét olvasta 12 évesen – hatására döntötte el, hogy missziós orvos lesz. 1989-ben orvosi egyetemre felvételizett, majd autóbalesetet szenvedett, de szerencsésen felépült. Egy évig Párizsban utcazenélt, majd hazatért és befejezte az egyetemet. Az afrikai gyógyítás azonban nem került szóba sokáig, először 44 évesen teljesíthette álmát, amikor Ugandában járt egy orvosmissziós csapat tagjaként. Az Afréka Nemzetközi Humanitárius Alapítványt később hozták létre, s 2019-től kezdve Nigériába járnak gyógyítani egy katolikus kórházba. Igyekeznek segíteni az éhínség, betegségek és természeti katasztrófák által sújtott területen élőknek, immár árvaházakat működtetnek és ételt is biztosítanak több ezer családnak. 

A Hungary Helps programmal közösen az oktatással is igyekeznek segíteni a helyieket. Főiskolát, kórházat építenek. Mindezt könyvek kiadásából szerették volna finanszírozni, sikeresen megkerestek cégeket is, de végül amellett döntöttek, hogy előadásaikkal igyekeznek támogatókat toborozni alapítványuknak. A gyógyítást nagy logisztika és sok önkéntes segíti munkájával.

Az előadáson Greguss Sándor beszélt megismerkedésükről, házasságukról és arról is, milyen központi szerepet játszik életükben a hit és az ima. Elmondta, korán kel és egy órán keresztül imádkozik, ha nem teszi, rossz napja van. Esténként családi ima van, ami nem csak fohászból áll, hanem elmondják egymásnak, milyen napjuk volt. Ezáltal őszinte családdá váltak, lassanként mindenkiből előjön, mi bántja, és eljutnak maguktól a megoldásig a gyerekek is. Megfogadják azt is, másnap kivel tesznek jót, és volt egy szokásuk is, miszerint egy üvegbe fekete kavicsot dobnak, ha rossz történik velük és fehéret, ha jó. Egy év alatt eltűntek a fekete kavicsok. Greguss Sándor beszélt arról is, hogy mi a normális ember, szerinte felül kell emelkedni az előírt formákon, ezen kívül szükség van erős családra.

Dr. Fodor Réka elmondta, 21 éve élnek házasságban, ezen időszakban voltak holtpontok kapcsolatukban, sőt, kataklizmák is. A hosszú házasság titka, hogy ilyen esetekben sosem szabad azonban abbahagyni, a kapcsolat továbblendül magától és imával, a döntéshez való hűséggel.

Amikor eldöntöttem, hogy feleségül megyek, nem azt döntöttem el, hogy addig szól, amíg jó lesz. Szabad döntés volt, s most is naponta szabadon dönthetek arról, hogy kitartok, vagy feladom, de innentől ez a szabadság 

– fogalmazott dr. Fodor Réka.

Greguss Sándor elmesélte, öt éve éltek együtt, amikor Réka fehér ruhás esküvőt szeretett volna. Elmentek a Sziklatemplomba, de saját plébániájukhoz irányították őket. Az ottani idős pap egy év felkészítést javasolt, ezalatt tértek meg. Mindazonáltal ő nem javasolja senkinek a próbaházasságot. Ők akkor tisztasági fogadalmat is tettek, ami érdekes volt. Dr. Fodor Réka szerint nekik az együttélésre az volt a mentségük, hogy nem voltak hívők, ha valaki nem ismeri a Bibliát, nem tudja, hogy bűnt követ el.

A doktornőt kérdeztük a házasságok hétéves ciklusairól is, amelyek szerinte is léteznek. Akkor éltek át kríziseket, amikor nem tudták egymást elfogadni, vagy egymást hibáztatták egy kudarc miatt. Ők is kerültek ilyenbe svájci frank hitelük miatt, amely párosult azzal az időszakkal, amikor férjének nem voltak filmes munkái. Elképesztő stresszben éltek, házuk elvesztésétől féltek,  ha nem tudják eladni, az ingatlanpiac pedig állt. Akkor férjét kezdte el hibáztatni, aki semmiről nem tehetett. A szeretetük szerencsére erősebb volt, Isten megsegítette őket. Szerinte, ha valaki folyamatosan meg tud újulni hitben, az nagy szerencse. Érdemes visszamenni az alapokhoz, visszaemlékezni, mit fogadtak meg, s összekapaszkodni, kézen fogva végigcsinálni. Mindig akkor siklottak ki, amikor nem voltak egységben.

Kitiltottuk a szótárból a hibát és a bajt. A bajjal nem tudunk mit kezdeni, a probléma megoldásra vár, a hibát nem is értjük, nincs hibás nálunk

 – mondta Greguss Sándor.

Mindketten egyetértettek abban, hogy a példamutatás a legfontosabb. Dr. Fodor Réka szerint, ha nem kérdezik az embert, nagyon nehéz nem tanácsot adni, de lehet érdemes kibírni főleg azért, mert ha nem kérdeznek, valószínűleg meg sem fogadják. Ha valaki példamutatóan él, akkor a krízisbe kerülő ismerősök tanácsot fognak kérni. Nekik egyébként a Csókay-házaspár a példaképük, akikkel jó barátságban vannak. Dr. Fodor Réka megjegyezte, senkit nem beszélnek rá válásra. A nem szentségi házasság más, de nekik kell kérni, kérdezni.

Greguss Sándor szerint az afrikai misszió összekovácsolta őket, azelőtt sokat rivalizáltak, a közös szervezés, tervezés, előadás, pénzkoldulás, könyvírás szorosan összefűzi őket. Ha nem lennének házastársak, párjuk féltékeny lenne, annyi időt töltenek egymással és a gyerekeinkkel, hiszen őket is bevonják.

Dr. Fodor Réka elmesélte, a misszió elindulásával harmonikusabbá vált a házasságuk, volt közös céljuk.

- Én orvos vagyok, ő író és filmes. Nem akartam orvos férjet, bár, ha azt adott volna Isten, elfogadom. Apukám és anyukám vegyész, amikor este ettünk, a trappista sajt mellé előkerült a hidroxilcsoport és a gyökök, szakmáztak. Én eldöntöttem, hogy művészt akarok, mert ez borzasztó. Van hátránya, mert nem tudom hazavinni az orvosi dolgokat, más a baráti körünk, a szabadidős érdeklődésünk, de a missziónál közös a cél, az idő. Az Afrika könyvet ő írja, én mondom. A misszió is közös, egybekovácsolt minket – fejtette ki dr. Fodor Réka.

Dr. Fodor Réka
Forrás:  Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A doktornő mesélt annak a környéknek a házassági szokásairól is, ahová misszióba járnak. Afrikában van sok törzsi vallás, iszlám, kereszténység és annak szabadkeresztény felekezetei. Abban az egyházmegyében, ahol ők szolgálnak, példaértékű a házasság. Ha egy hölgyet elfogadnak, akkor el kell menni a szülőktől engedélyt kérni, tartanak egy hagyományos törzsi esküvőt és egy templomit, ami felbonthatatlan. A gazdagoknál van válás, de a legtöbben nem tudnak hova menni. Úgy tanítják a nőket, hogy úgy válasszanak, hogy a kapcsolat örökre tartson. Ha nem sikerül, a nő a gyerekkel visszamegy a szülői házba és vár, sokszor előfordul, hogy valamikor újra összekerülnek.

Greguss Sándor fölidézte hat évvel ezelőtti betegségét, amikor azt mondták neki, két-három hete van hátra. Akkor a steril szobában azt várta, kint lehessen a havasesőben, s amikor kiengedték a kórházból, pont olyan idő volt. Senkinek nem javasolja, hogy halálos beteg legyen,  csak mert az összekovácsolja a házasságot. Foglalkozott végstádiumú betegekkel, azt látta, sokan meghalnak, s bár nem lenne logikus, de a hátra maradottak hite kiteljesedik, az ateisták hívőkké válnak, ha szenvedést látnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában