Új kezdeményezés

2023.02.19. 13:57

Fontos jubileumra készülnek az egri prepás öregdiákok

A három évtizeddel ezelőtti eseményről szó esett az Egri Tanító- és Tanárképzős Öregdiákok Bartái Köre napokban lezajlott közgyűlésén.

Szilvás István

Osváth Péter bemutatta a leendő informatikai tanfolyam szervezőit

Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Fotó:

Az országban első magyar nyelvű önálló tanító­képző intézetet Pyrker J. ­László érsek alapította 1828-ban. A több évszázados múltra visszatekintő intézmény hagyományainak és szellemiségének ápolására 250 egykori képzős 1939. június 24-én megalakította az öregdiákok szövetségét, amely azokat a növendékeket fogta össze, akik az előző évtizedekben szerezték meg oklevelüket az Eszterházy Károly érsek alapította ­Líceumban. A történelem világháborús időszakában, majd az azt ­követő évtizedekben ­megszűnt a szövetség közösségi élete, mígnem a volt Tanítóképző Intézet öregdiákjai 1993. ­október 5-én újra életre hívták a prepák baráti körét. 

Mint Osváth Péter, a 89 tagot számláló, összetartó közösség elnöke jelezte: a no­vember 7-én tartandó foglalkozáson emlékeznek meg a jeles évfordulóról, amikor is a részt vevő öregdiákok ­idézik majd fel az elmúlt időszak meghatározó eseményeit. 

A baráti kör tavaly megújult vezetősége ezúttal terjesztette a tagság elé a közösség elmúlt évi tevékenységéről szóló beszámolót. Mint Osváth Péter elmondta, a változatos programjaik sorából kiemelkedett a hagyományos prepanap, amelyen ünnepélyes keretek között adták át a díszokleveleket 14, évtizedekkel korábban végzett pedagógustársuknak. Év közben – egyebek között – emlékezetes kirándulást tettek Mezőkövesdre, megemlékeztek az egykori tanítóképzős Gárdonyi Gézáról, látogatást tettek az egri felsővárosi modern templomban, s hat új taggal gyarapodva együtt töltötték a szeretet ünnepét. 

Új kezdeményezésként jelentette be az elnök, hogy létrehozták a Baráti kör tiszteletbeli tagja címet. Ezt öt olyan társuk érdemelte ki, akik hosszú ideig aktív tagjai voltak a közösségnek, jelenlegi élethelyzetük, egészségi állapotuk miatt ezt mostanában már nem tehetik meg. 

A közgyűlésen a továbbiakban elfogadták az idei munkatervet, amelyben egészségügyi és bűnmegelőzési előadástól kezdve a prepanapi ünnepségen és koszorúzáson át a Bükki csillagda, illetve a Magyar Zene Háza és az Operaház meglátogatásáig számos vonzó program szerepel. Ezek közül kiemelkedik például a költő születésének évfordulója alkalmával március elején tartandó Petőfi 200 emlékülés. A kor követelményeihez alkalmazkodva szervezik meg azt az öt foglalkozásból álló tanfolyamot, melynek során az arra vállalkozó öregdiákok a számítógép és az okostelefon használatát sajátíthatják el az egyetemi Tittel Pál Könyvtár munkatársainak közreműködésével. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában