Együtt számolnak

2023.02.26. 18:05

Inkubátorház lesz a régi malomból Bükkszenterzsébeten

Bükkszenterzsébeten az idei költségvetés tárgyalása előtt a lakosságot is beavatta a polgármester a közös tervezésbe.

B. K.

Ortó Szilárd, Bükkszenterzsébet polgármestere

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Bükkszenterzsébeten a napokban tárgyalták meg az önkormányzat képviselői a település idei költségvetését. Az ülés előtt Ortó Szilárd polgármester a közösségi oldalán néhány fontos tételt is felsorolt annak érdekében, hogy az itt élők pontosabb képet kapjanak a tervezhető bevételekről és a kiadásokról. 

Tudatta, hogy a közvilágításra 9 millió 351 ezer forint állami támogatást kapnak idén, miközben a januári számlájuk bőven meghaladta az egymillió forintot. A közösségi rendezvényeiknek helyet adó parókiaépület fűtésére 2,5 köbméter tűzifát használnak fel hetente. A Pétervásárán működő orvosi ügyelet részére 293 ezer 544 forint támogatást fizetnek havonta. A település belterületén 60 ezer köbméter földet helyeznek el idén. 

A bevételekről is hírt adott. Kommunális adóból egymillió 956 ezer 862 forint folyt be az elmúlt évben a község kasszájába.
A tervek között megemlítette azt is, hogy idén nyolcmillió forintból  550 méternyi járdát szeretnének felújítani. A régi malomépületben közel húsz új munkahely valósul meg. 

A település vezetője portálunk érdeklődésére azt is elárulta, hogy idén – a sok bizonytalanság ellenére – 660 millió forintból gazdálkodhatnak a községben. Hozzátette, hogy tavaly több mint harmincmillió forintot takarítottak meg az ésszerű gazdálkodással, s ebből szeretnék a régi malomban kialakítani a vállalkozói inkubátor házat.

Mivel az önkormányzat negyven helyi embernek ad munkalehetőséget, érzékenyen érinti a helyhatóságot a januártól életbe lépett húsz százalékos minimálbér-emelés, amelynek kompenzálásáról egyelőre nincs pontos, kalkulálható  információ. Természetesen a béremelést minden dolgozónak megadják, ám ezt még a saját megtakarításból tudják csak kigazdálkodni. A polgármester abban bízik, hogy az állami kompenzáció nem marad el. 

Ebben az esetben reményeik szerint minden kitűzött céljukat képesek lesznek megvalósítani, s a helyi intézmények is biztonságosan működhetnek tovább.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában