Kertelőknek

2023.02.12. 13:00

Kincseket találhatunk a márciusi magbörzén Egerben

A kertelőket ingyenes magbörzére invitálja a Banya -Tanya Alapítvány. Csere-berére is lehetőség lesz márciusban.

B. K.

Egerben a Labor Egyesület Közösségi Házában március 11-én délelőtt tíztől délután egy óráig a bátori Banya-Tanya Alapítvány, az Életfa Környezetvédő Szövetség segítségével megrendezi a tizennegyedik magbörzéjét.

Az Érsek utca 9. szám alatti belső udvarba azokat az érdeklődőket várják, akik szeretnének többet tudni a tudatos kertművelésről. 
A vendégeket Máthé Orsi köszönti, aki rövid bevezetőt tart a magbörze-történelemről. Ezt követően Balajti Anita, a Nemzeti Biodiverzitás-és Génmegőrzési Központ képviselője beszél a biodervizitás lényegéről, jelentőségéről, majd bemutatkozik a Magház Egyesület. A résztvevők megtudhatják, mit kell tudni, ha valaki magfogásra adja a fejét, az Életfa Környezetvédelmi Szövetség programjairól pedig Csathó Tibor, a szervezet vezetője tájékoztatja a hallgatóságot. 

A részvétel ingyenes, de a Banya-Tanya Alapítvány számára adományt a helyszínen köszönettel elfogadnak.
A magbörzéről érdemes tudni, hogy a saját termésű szaporítóanyagok (vetőmag, gumó, palánta, ) ingyenes közösségi csereberéje, szakmai tanácsadással, előadásokkal.

A programhoz csatlakozók a csere-berére vihetnek magukkal fajtaoltalom alatt nem álló növényfajtákat, de ha nincs saját szaporítóanyaguk, akkor is örömmel látják őket. Idén az alapítvány támogatásával, vagy egy tálca süteménnyel, gyümölccsel is segíthetik a börze sikerét.

Máthé Orsi azt javasolja, hogy a rendezvényre lehetőleg minta mennyiséget vigyenek magukkal, azaz ez apróbb magvaknál (saláta, répa, paradicsom) 10-30 darab b (csipet), nagyobbaknál 7-15 darab (bab, tök, stb).

Érdemes papaírtasakokba csomagolni a saját magot, feltüntetve a fajta nevét, a magfogás évét és a termesztő nevét. Így aki kapja, pontos információkkal viszi haza a tételt.

A helyszínen mindenki annyi magot vehet magához, amennyit valóban ki is tud vetni termő területére, illetve gondoskodni képes arról. 

- Aki megtermelte a magot, tudást, időt fektetett bele, s most lehetősége lesz ezt átadni másoknak. 
Kincseket találhatunk minden magbörzén, éljenek tovább ezek a fajták, és a jövőben Te is hozd el a fölöslegedet! - írja bejegyzésében Máthé Orsi. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában