Emberség

2023.02.14. 08:35

Sokan adományoztak a török károsultaknak Egerben, de volt árnyoldala is a gyűjtésnek

Néhány ember összetűzésbe került az önkéntesekkel, de akadt szemétdombra való adomány is.

Sz. M. L.

– Nagy hálával tölt el az a megmozdulás, ami a törökországi földrengés áldozatainak indított gyűjtés során megmozdította a régió lakosságát. Köszönjük a sok felajánlást, segítő kezet. Hálával tartozok dr. Pajtók Gábornak, aki az első szóra mellém állt, a helyi sajtónak, aki rögtön segített az információ közzétételében, a helyi önkormányzatnak a rengeteg hálózsákért, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemnek az adományokért és szelektálásért, a munkatársaimnak a rengeteg pakolásért és végül a helyi lakosoknak a sok adományért – fogalmazott Harmati Judit tiszteletbeli török konzul közösségi oldalán. Mint ahogy arról beszámoltunk, múlt héten a hazai török nagykövetség felhívására adománygyűjtésbe kezdtek.

Mint írta, tehát a lelkesedés nagy volt, de mint fogalmazott az adományozást még tanulnunk kell.

– Sajnos volt árnyoldala is az egésznek. Szombaton a Török Nagykövetség kérésére közzétettük, hogy további ruhaadományra már nincs szükség. Voltak, akik ezt nem értették meg, és támadásba lendülve nem kívánatos szavakkal illették a kollégámat és bennünket. Mi mindent megtettünk a helyzet megoldása érdekében, de egyet nem szabad elfelejteni, egy adománygyűjtés nem egyenlő a lomtalanítással és nem alázhatjuk meg embertársainkat azzal, hogy olyan dolgokat akarunk számukra eljuttatni, ami már senkinek sem kell. Azzal, hogy ezek az emberek mindenüket elvesztették egy normális élet után, nem azt jelenti, hogy olyan dolgokat juttatunk el számukra, amik már a szemétdombra valóak. Kollégáimmal tisztességesen átválogattuk a dolgokat, mert nem szerettük volna ezt a régiót lejáratni, hogy szégyenkeznünk kelljen az átadott adomány miatt – fogalmazott.

Hozzátette, mindig bele kell éreznünk magunkat a másik helyzetébe, és arra gondolni, mi mit, miket fogadnánk el egy ilyen szituációban. Kiemelte, hogy az adományozás nem egyenlő a gardrób kiürítésével, a piszkos, nem használt dolgok leadásával!

– Voltak példaértékű helyzetek, amikor az emberek bevásároltak hősugárzókat, pelenkákat, plédeket és becsomagolva, felcímkézve juttatták el a gyűjtő pontra. Adjunk úgy, hogy az tényleg segítség legyen, emberként tekintve a másikra, és az adományunkkal nem plusz munkát adva, hogy késő estig szelektálja és dobja a szemétbe valaki azokat, amikkel megalázná a rászorulókat, akiknek amúgy is van épp elég baja – írta, hozzátette célja nem az, hogy bárkit is megbántson, csak szeretné felhívni a figyelmet a problémára.

(Borítóképünk illusztráció, forrás: Shutterstock.)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában