Közös akció

2023.02.08. 16:15

Száz oltatlan ebet is begyűjthettek volna: akció volt a kóbor kutyák befogására a gyöngyösi Durandában

Kévés Tamás alpolgármester szerint a legfontosabb, hogy tájékoztassák az ott élőket az állattartás szabályairól, és oktassák őket a felelős ebtartásra.

Sz. Sz. I.

A városrészben továbbra is rengeteg a kóbor kutya

Forrás: Ebrendészet Gyöngyös/Facebook

Szerdán közös akciót hajtottak végre a kóbor ebek befogására Gyöngyösön a Duranda városrészben az önkormányzat, a város-, illetve az ebrendészet, valamint a Szurkolók az Állatokért Alapítvány munkatársai. Ahogy arról portálunkon is beszámoltunk, a napokban tartottak a városban széles körű egyeztető fórumot a Durandában szabadon kószáló ebek okozta probléma megoldására. Palotai Dóra, a gyöngyösi ebrendészet vezetője arról tájékoztatta portálunkat, hogy 12 kutyát sikerült befogniuk, de mint mondta, akár százat is begyűjthettek volna.

– Sajnos, abban a városrészben nem tartják be az állattartásra vonatkozó törvényeket: a kutyák közül egy sincs ellátva csippel, mind oltatlan. Kerítés sok ingatlannál nincs, vagy annyira rossz állapotú, hogy ki tudnak jönni az állatok az utcára, ahol aztán falkákban kóborolnak. Két helyen olyan súlyos volt a helyzet, hogy jegyzőkönyvet kellett felvennünk a hiányosságok miatt. Az ott lakó ebtulajdonos esetében valószínűleg az állattartástól való eltiltás lesz a következménye a szabálytalanságoknak. Nekem, ebrendészként, csak egy bizonyos pontig van hatásköröm, ezért csak összefogással lehet rendezni ezt a helyzetet. A telepünkön már ennek a tucatnyi kutyának az elhelyezése is gondot jelent, megteltek a férőhelyek – részletezte Palotai Dóra.

Kévés Tamás, Gyöngyös alpolgármestere, a durandai városrész önkormányzati képviselője kezdeményezte a január végi egyeztető fórum létrejöttét. A szerdai akciót tűzoltásként jellemezte, hozzátéve, a 12 befogott ebnél nagyságrendekkel kutya van ott, amelyet nem megfelelő körülmények között tartanak.

– A következő lépésünk, s egyben legfontosabb teendőnk, hogy a felelős állattartás fontosságát és követelményét próbáljuk meg elültetni az ott élők fejében. Célunk, hogy a Duranda városrészben különböző szociális feladatokat ellátó Magyar Máltai Szeretetszolgálat aktív részvételével összehívjuk az ott élőket, és tájékoztatjuk őket a 2022. január elsején életbe lépett állatvédelmi törvény rendelkezéseiről. Arról, hogy mik a kötelezettségei egy állattartónak. Megpróbáljuk az oktatással elindítani azt a várhatóan hosszú folyamatot, amely a felelős állattartás meghonosítását célozza a Durandában is. Lesz újabb kutyabefogás is, de most az ebrendészeti telephely megtelt. Várjuk a tavaszt, hogy tudjunk bővíteni, és még több kutyát elhelyezhessünk ott. A fennálló állapoton sokat segíthet a folyamatos gazdásítás is – foglalta össze Kévés Tamás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában