Máltai Szeretetszolgálat

2023.03.08. 07:23

A mintakertek segítenek, hogy gondoskodjanak magukról a rászorulók Tarnabodon és Tiszanánán

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai Tarnabodon és Tiszanánán szerveztek gyakorlati bemutatót a családi kert programban résztvevőknek a Jelenlét Pontok mintakertjeiben.

Molnár Helga

Fát ültettek a településeken a Máltai Szeretetszolgálat munkatársainak segítségével

Forrás: HMH

A felzárkózó településeken három éve útjára indított családi kert program fő célkitűzései a rendszeres és tervezett munkavégzés képességének megerősítése és az öngondoskodás elősegítése – közölte Murányi Norbert, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Felzárkózó települések nevű program vidékfejlesztési menedzsere. A kertek figyelemmel kísérése, rendszeres látogatása kiváló lehetőséget nyújt a programba bevont családokkal való kapcsolat elmélyítésére is, ami a szociális munka más részterületei szempontjából is kifejezetten hasznos. A családi kertek megművelése és karbantartása ráadásul nagyban hozzájárul a rendezett és esztétikus falukép kialakításához is. 

A vetőmagok és a földműveléshez szükséges eszközök biztosítása mellett a tudásátadás, a meglévő ismeretek bővítése is hangsúlyos elem a Felzárkózó települések programban. 

– Február második felében a Jelenlét Pontok munkatársai Heves vármegye két településén is workshopot szerveztek a kertprogramban részt vevő lakosok számára. A Máltai Szeretetszolgálat tarnabodi gazdasági portáján csaknem száz almafa csemetét ültettek el még a múlt év tavaszán, míg Tiszanánán ötven facsemete került a földbe a Jelenlét Pont mögötti udvaron. A fiatal fák metszése februárban aktuális volt, ebből származott az ötlet, hogy szakember vezetésével az érdeklődők betekintést nyerhessenek a metszés fortélyaiba, mozdulataiba, és kérdéseket tehessenek fel a saját kertjeikben adódó munkákkal kapcsolatban – részletezte Murányi Norbert. 

Mint kifejtette, a rutinos mozdulatokat csak szemmel követve elsőre egyszerűnek tűnik a metszés tudománya, ám a sokadik lépésnél már látszik, hogy nem is annyira könnyű megjegyezni, hogy pontosan mit és miért csinál a szakember. 

A tanítói habitussal bíró Antal Márk, a program régiós kertészeti koordinátora lépésről lépésre, mindent többször megmutatva, türelmesen magyarázta el a tudnivalókat a jelenlévőknek, akik aztán ott helyben ki is próbálhatták a tanultakat. 

Tarnabodon Burai Lajos szociális munkás, a helyi gazdaság szakmai irányítója fogadta házigazdaként az érdeklődőket, majd ő maga is örömmel vállalt oktatói szerepet a bemutató megtartásában, hogy minden résztvevő a lehető legalaposabb metszési kisokost kapja. 
A kormány 2019 februárjában átfogó programot indított a 300 leghátrányosabb helyzetű település felzárkóztatására, ennek irányítására Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét nevezte ki miniszterelnöki biztosnak. A Felzárkózó települések program a gyermekekre fókuszál, elsősorban arra teremt esélyt, hogy ők már ne szükségszerűen örököljék a szüleik sorsát, hanem legyen lehetőségük más életet élni. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában