Sajtótájékoztató

2023.03.08. 16:05

Betörnek, rátörnek cégvezetőkre, másokat besároznak - mondta az egri városvezetésről a Fidesz-KDNP frakció

Sajtótájékoztatót tartottak szerdán a Kepes Központban a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselői – Csetneki Attila és Kovács Cs. Tamás – illetve Oroján Sándor, a frakció vezetője. Többnyire Mirkóczki Ádám polgármester és a városvezetés szerintük sok esetben a törvényekkel szembemenő módszereit kifogásolták.

Sike Sándor

Balról jobbra: Csetneki Attila, Oroján Sándor és Kovács Cs. Tamás

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A közgyűlési képviselők nehezményezték egyebek között, hogy a városvezetés már-már gittegyletként működik – igaz, vörösinges háttérrel. A  –, a törvényeket sajátosan kezeli, s épp a törvényesség betartásáért is felelős aljegyző az, akit bűncselekmény miatt marasztalt el a bíróság.

Az elkerülő úttal kapcsolatos – civil kezdeményezésre létrejött – helyi népszavazás érdekében megkezdett aláírásgyűjtésről Oroján Sándor azt mondta, hogy ez támogatandó, ám azt semmiképpen sem tartják elfogadhatónak, hogy bármelyik párt, politikai erő – saját önös érdekeitől vezérelve – rátelepedjen. A frakcióvezető szerint teljes mértékben támogatandó civil akcióról van szó, és semmiképpen sem egy protest, már-már kormányellenes szavazásról.

– Maradjon ettől távol a politika! Önmérsékletet kérünk minden politikai szereplőtől a városban. A beavatkozás ugyanis sérti minden civil és megfontolt egri érzékenységét. Senki ne telepedjen tehát rá! – fogalmazott.

Csetneki Attila szerint a múlt szombatra szabálytalanul összehívott rendkívüli közgyűlés jó példája annak, amikor a polgármester néha jogszerű, máskor jogszerűtlen eszközökkel próbálja akadályozni a közgyűlési döntések végrehajtását.

– A grémium alapokmánnyal ellentétes összehívása kapcsán muszáj szándékosságot feltételeznünk – fogalmazott a képviselő. Szerinte a Városgondozás ügyvezetőjét felmentő február 14-i közgyűlési határozat vétója, s annak közlése is igen furcsa körülmények között született. A polgármester ugyanis külföldön volt akkor épp.

– Lassan úgy működik a városvezetés, mint egy gittegylet. Ezt csak erősíti az aljegyző elítélése, aki az iratok szerint magában a büntetőeljárásban is megpróbálta félrevezetni a bíróságot. Az aljegyző mindezt közbizalmi személyként követte el – fogalmazott a képviselő, aki sajátos véd- és dacszövetséget feltételezett a városvezetésen belül.

Szavai szerint a kormányhivatal több ügyben is folytat eljárást, az pedig semmiképp se járja, hogy a városvezetés a belső ellenőrzést kifejezetten politikai fegyverként használja.

– Betörnek, rátörnek cégvezetőkre, besároznak családapákat, családanyákat mindenféle következmények nélkül – fogalmazott Csetneki Attila.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a polgármester kénye-kedve szerint hoz döntéseket a közgyűlés határozata ellenében, s ezzel egy a rendszerváltás óta létező közmegegyezést rúg fel a jelenlegi városvezetés.

Számos ügy között szóba jött – a Fidesz-KDNP frakció tagjai szerint – slendrián módon összeállított költségvetés. A parkolóház bezárása kapcsán pedig elhangzott: több százmilliós veszteséget okozhatott a városnak a polgármester, amikor nem vásárolta meg tényleges értékének feléért a létesítményt a város. Az ügyben hűtlen kezelés miatt feljelentés is tett az Evat Zrt.

Sajnálatos. Ezzel a szóval illette Kovács Cs. Tamás a kialakult helyzetet, a város vezetését pedig feladatai ellátására alkalmatlannak nevezte. Szerinte megoldások helyett médiahackekkel operálnak. A közgyűlési személyeskedő, indulattól heves polgármesteri szózatok pedig egyszerűen már unalmasak és semmiképpen sem jelentenek érdemi munkát.

A képviselő szerint az egész helyzetet jól jellemzi a sport támogatásának az ügye. A polgármester eredetileg 20 millió forint támogatásban gondolkodott, a közgyűlés 200 milliót fogadott el. Ezt követően pedig éppen ezen a héten egy úgynevezett egyeztetésen mindössze 70 milliós összegről beszélt.

– Egyébként is, miféle fogalmi zavar, amikor valaki a közlést egyeztetésnek nevezi? – tette föl a költői kérdést Kovács Cs. Tamás.

Oroján Sándor a sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a korábban már elfogadott építményadó rendeleten módosítani szándékoznak, aminek oka egyebek között, hogy törvényi változások történtek, s ennek megfelelően korrigálni szükséges a helyi rendeletet.

Egyebek között csökkenteni javasolják a legkiszolgáltatottabb élelmiszer szektor, benne a szőlész, borász, sütő- és tejipar építményadóját. De korrigálásra szorul a sportlétesítmények, szakképző intézmények korábban megemelt adója is.

A frakcióvezető Eger költségvetését egyébként stabilnak látja. Furcsának tartja ugyanakkor, hogy kamatbevételeket nem terveztek be. Ez a bevétel tavaly 320 millió forint volt 4,5 milliárd cash-flow után. Jelenleg viszont a forgatható összeg 8,5 milliárd forint, ami nyilvánvalóan magasabb kamatbevételeket hozhatna. Nem értik, miért nem tervezett ezzel a városvezetés, fogalmazott Oroján Sándor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában