Felebaráti szeretet

2023.03.12. 13:00

Fenntartói értekezletet tartott az Egri Főegyházmegye az iskolái igazgatóinak és papjainak

Dr. Ternyák Csaba egri érsek kiemelte: a nevelés lényege, hogy megtanítsuk a gyermekeknek, ne önmagukra, hanem másokra, felebarátaikra figyeljenek.

Sz. Sz. I.

Forrás: Szent István Televízió

Az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő köznevelési és szakképző intézmények lelkipásztorai és igazgatói számára tartottak értekezletet a napokban az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen (EKKE), tájékoztatott a Főegyházmegye. Az értekezlet szentmisével kezdődött, melynek homíliájában dr. Ternyák Csaba érsek prófétai küldetéstudatra buzdította a jelenlévőket. Lóczi Tamás, Az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság elnöke az imádság, a böjt és a jócselekedet összefüggéséről tartott előadást. Mint mondta, a nevelés lényege, hogy megtanítsuk a gyermekeknek, ne önmagukra, hanem másokra, felebarátaikra figyeljenek.

Majo Márk Gábor gyermekvédelmi szakértő, a PROMIS Egyesület elnöke, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Bűnmegelőzési Tanács titkára sorra vette a gyermekek életében jelen lévő problémaforrásokat, amelyekkel meg kell küzdeniük. Arról beszélt, hogy a felnőttek – szülők, pedagógusok – közös felelőssége, hogy a gyermekeket tanulásra alkalmas állapotba hozzák, vagyis azok jó fizikai, mentális és érzelmi állapotban legyenek. Dr. Budavári Takács Ildikó klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus, az EKKE Pszichológiai Intézetének docense beszélt arról, mit jelent és hogyan jelenik meg a gyermekek életében a krízis, a düh, a harag, mi vezet odáig, hogy egy gyermek öngyilkosságot kísérel meg, és hogyan lehet megszólítani egy krízishelyzetben lévő gyermeket. Mészáros Anna, az Egri Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetője a szakmai szolgáltatási feladatokról, a pedagógusokat és tanulókat támogató tevékenységről szólt. Az értekezleten szó esett a fenntartói kihívásokról, valamint a pedagógus-továbbképzési programokról is, tájékoztatott a Főegyházmegye.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában