Egészségügy

2023.03.29. 16:24

Megdöbbentő, milyen veszélyes a magas koleszterinszint a gyöngyösi háziorvos szerint

Kérdés, mikor kell gyógyszert szedni, és van-e alternatív mód a koleszterinszint csökkentésére. A gyöngyösi háziorvos, dr. Mangó Gabriella hasznos dolgokat tanácsol.

HEOL

Dr. Mangó Gabriella

Forrás: Markovics Gábor

Nem lehet elégszer figyelmeztetni az embereket: a magas koleszterinszint érszűkületet okozhat. Korunk egyik népbetegsége kapcsán ragadott billentyűzetet a gyöngyösi háziorvos. Dr. Mangó Gabriella a sokakat érintő témában nem csak szemléletesen magyaráz, de több elgondolkodtató tanácsot is ad – számolt be róla a Ripost.

– Zsírcsökkentés? Magas a koleszterin... Gyógyszert írt az orvos, szedjem, vagy ne szedjem? Van-e alternatív mód a koleszterinszint csökkentésére? Van amikor van, van amikor nincs. Mert egyes betegségek együttes megléte MÉG lejjebb teszi a kívánatos koleszterinszintet. Az érszűkület kialakulásának, vagy rosszabbodásának a lehetősége, vagy a káros következmények előfordulása magasabb lehet egyes betegségek együttes megléténél. Ilyenek a cukorbetegség, a coronáriabetegség, esetleg coronária sztentelés utáni állapot, a nagyfokú érszűkület, vagy a sztroke után... Ilyen esetekben még lejjebbre javasolják beállítani a koleszterinszintet – olvasható dr. Mangó Gabriella Facebook-bejegyzésében.

A gyöngyösi háziorvos így folytatta bejegyzését: 
– Van, amikor a gyógyszer nem elkerülhető. De! Minden alkalommal, amikor koleszterincsökkentőt ír fel az orvos, a gyógyszermellékhatás kialakulása nagyobb eséllyel megúszható, ha valaki q10-et szed a koleszterincsökkentő gyógyszere mellé. Persze az életmód, étrendváltoztatás, kurkuma szedése, ha nincs baj, akkor is megelőzésként q10 szedése sokat javíthat a zsírösszetételen, javítva azt.

A háziorvos egy plasztikus példával érzékeltette, miért veszélyes a magas koleszterin.  
– A magas koleszterin olyan, mint a folyóban sodródó kavics. Ha sok van belőle, szigeteket alkot, amely elfoglalja a víz sodrásának az útját. Az erekben, ahogy a folyómederben rossz turbulencia indul el, de még érfalgyulladás is. Amely segíti a vérlemezkék megtapadását és már ott is van a trombózisforrás.

Mangó Gabriella hangsúlyozta azt is, hogy az érszűkület Magyarországon népbetegség. Mint írja, ennek oka a mozgásszegény életmód, az elhízás, a zsírban és kalóriában gazdag étrend, a kevés zöldségfogyasztás és a magas alkoholfogyasztás és a dohányzás. A gyöngyösi háziorvos azt tanácsolja: nem árt a zsírszintet is évente, fél évente ellenőriztetni! Ha valami nincs rendben, akkor tenni ellene.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában