Rejtély

2023.03.24. 08:10

Nem tudni hogy került a rókatetem a bátori tanösvény táblára

A közszemlére tétel a teríték elkészítéséig megszokott.

Sz. M. L.

Kegyetlen meglepetés

Forrás: Beküldött fotó

– Az említett két fényképpel kapcsolatos üggyel kapcsolatban nem tudok nyilatkozni, mivel a médiában terjedő két fotón kívül érdemi információval nem rendelkezem. Megjegyzem a képekből az sem állapítható meg, hogy a vadat fegyverrel ejtették el, mint ahogy az sem, hogy vadász helyezte oda. Ennek vizsgálata azonban nem a Vadászkamra feladata – válaszolta érdeklődésünkre Kovács István János, az Országos Magyar Vadászkamara Heves Vármegyei Területi Szervezetének titkára. A kamaránál arról érdeklődtünk, hogy van-e tudomásuk arról, hogyan kerülhetett rókatetem a bátori tanösvény egyik táblájára.

– Az elhullott vad teteme, illetve a lőtt vad teste a vadászatra jogosult tulajdonába kerül az 1996. évi LV. tv. rendelkezése szerint. Az állati tetemeket a vadászatra jogosultak a vonatkozó jogszabályok alapján felhasználhatják vagy megsemmisíthetik. A közszemlére tétel a vadászok részére a teríték elkészítéséig megszokott, azt követően a fentiek szerint járnak el a vadászok. Egyébként nem teszik közszemlére a lőtt vadat a vadászok. Amennyiben valaki (akár egy vadász) jogszabálysértő cselekményt követ el, akkor a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóság vizsgálhatja meg az adott cselekményt és állapíthatja meg az elkövető személy felelősségét. Ha a vadász a fent hivatkozott jogszabályban meghatározott jogsértés követ el a vadászati hatóságnak van hatásköre eljárni és vadvédelmi bírsággal sújtani jogsértő személyt, illetve állami vadászjegye is bevonásra kerülhet maximum öt évre – tájékoztatta portálunkat a titkár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában