Rendbe teszik

2023.03.26. 15:01

Nem zárják le fizikai akadállyal: Selypen a felmérés után elkezdődhet a Gyár utca felújítása

Selypen elkezdődtek a Gyár utca felújításának az előkészületei. Földmérők jelentek meg a területen, mivel az úttestet nem csak aszfaltozzák, hanem szélesítik is, amihez erős alapot is kell építeni.

T. O.

Felmérik a területet, mielőtt elkezdődne az út szélesítése

Forrás: Beküldött fotó

A lőrinci önkormányzat az idei költségvetés tárgyalásakor döntött arról, hogy a város két, leginkább javításra szoruló utcáját, az anyatelepülésen lévő Május 1. utcát, valamint a selypi Gyár utcát rendbe teszik. Utóbbi azért is fontos, mert a közeli, de már Zagyvaszántón működő építőanyag-üzlet miatt jelentős errefelé a teherforgalom, ám a szűkös közlekedőfelület alkalmatlan ennek lebonyolítására. Hiába helyeztek ki forgalomkorlátozó táblákat, ezeket nem mindenki vette figyelembe. Az itt élők többször hangot adtak elégedetlenségüknek, egyebek mellett utcafórumon is nyomatékosították a helyzet megoldására vonatkozó igényüket. Felvetődött egyebek mellett, hogy az utcát fizikai akadállyal zárják le, esetleg egyirányúsítsák, de egyik változat sem nyerte el mindenki tetszését.

Mint megírtuk, februárban, a költségvetés elfogadása során a kisváros vezetése 60 millió forintot különített el az utak rendbe tételére, mivel úgy kalkuláltak, hogy a feladatra elegendő lesz a jelzett összeg. Miután azonban bekérték az árajánlatokat, ezek végösszege meglepte a grémiumot. A Gyár utca és a Május 1. utca felújítása ugyanis összesen 106 millióba kerül, ami az eredetileg a feladatra szánt összegnek – némi túlzással – csaknem a kétszerese.

A testület ennek ellenére úgy foglalt állást, hogy nem csökkentenek a műszaki elvárásokon, azaz az eredetileg eltervezett színvonalon végeztetik el a felújíttatásokat – tájékoztatott Víg Zoltán polgármester. Elmondta: a különbözetet kigazdálkodják, részben átcsoportosításokkal, részben pedig egyéb takarékossági intézkedésekkel. A döntést a képviselő-testület rendkívüli ülésen szentesítette, így a becsültnél jóval magasabb árak ellenére is felújítják a jelzett két utcát.

Fontos ugyanakkor, hogy a Gyár utcában a felújítás keretében kimélyítik ugyan a vízelvezető árkokat is – amelyek karbantartása az elmúlt években is a lakosság feladata lett volna –, de a hidakról és a beállókról a porták tulajdonosainak kell gondoskodniuk.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában