Megoldásra váró probléma

2023.03.22. 17:25

Szinte minden gyöngyösi óvodából hiányzik óvodapedagógus

Óvodapedagógusokat keresnek a gyöngyösi óvodák többségébe. A szakemberhiány a városban sem új jelenség, de eddig tudták pótolni a távozó kollégákat. Önkormányzati támogatásokkal szeretnék megelőzni a nagyobb bajt.

Szabó István

Nincs szükség az óvodai csoportok számának növelésére, de a szakemberek megtalálása nem könnyű

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A város kilenc tagóvodájából hatba keresnek óvodapedagógust, mondta el lapunknak Molnár Lászlóné, a Gyöngyös Város Óvodái intézményvezetője. 

– Heten elmentek nyugdíjba, két pályakezdő elköltözött. Volt, aki pályát módosított, mert időközben logopédiát tanult, és elment dolgozni a szakszolgálathoz. Van három kollégánk, akiknek kétéves a gyermeke. Igaz, ha nem lesz náluk újabb gyermekáldás, akkor várhatóan visszajönnek. Eddig tudtuk pótolni a távozókat, de most nagyon összeszaladt minden. Az utánpótlás sem megfelelő. Egerben egyetlen gyakorlós hallgatónk tanul, ő most fog államvizsgázni. Kevés a képzésre jelentkező, illetve aki utána a pályán marad. Kénytelenek vagyunk pedagógiai asszisztensekkel betölteni az űrt, ami nem jó megoldás. A középkorú és a nyugdíj előtt álló kollégák már nem nagyon váltanak, de fiataloknak az óvónői fizetésből nehéz életet kezdeni, gyereket vállalni, lakásra szert tenni. Elöregszik az óvodapedagógusi kör, a fiatalok pedig könnyebben váltanak. Talán nincs meg bennük az óvodapedagógusi véna sem, könnyen feladják – magyarázta. 

- Én annak idején nem kérdeztem, hogy mennyi lesz a bérem, nem ez volt az elsődleges, pedig akkor sem voltak nagy keresetek. A fiataloknál most szinte az az első kérdés, hogy mennyi a bér, és milyen juttatás van még. A 39 csoportunk megfelel a gyerekek számának, 23-24 óvodás az átlagos csoportlétszám. Ez persze nem ideális, a legjobb a 18 fő lenne, a korábbinál több a nehezebben nevelhető gyerek. Két gyógypedagógusunk, pszichológusunk segíti a munkát, de ha szükséges, megbízással más szakembert is alkalmazunk a gyermekek fejlesztésére. A beíratás közeledtével, a népesség-nyilvántartó adatait látva, nem áll fenn a veszély, hogy a csoportok számát növelni kellene. A jelen állapothoz kell a megfelelő szakembereket megtalálni – részletezte Molnár Lászlóné. 

A támogatások köre bővülhet

Dr. Szén Gabriella kiemelte, egy önkormányzatnak a pluszjuttatás, a kedvezményes bérlakás biztosítása nem a feladata, hanem az érdeke. A minél jobb feltételek biztosításával válhatnak szimpatikusabbakká más városoknál, kistelepülésnél. A támogatások körét igyekeznek bővíteni, hogy a helyi intézményekben megőrizhessék a munka magas szakmai színvonalát. 

Dr. Szén Gabriella önkormányzati képviselő, az oktatási és kulturális bizottság elnöke elmondta, hogy a város juttatásokkal és kedvezményekkel igyekszik vonzóbbá tenni a meghirdetett munkahelyeket. 

– Azoknak a fiataloknak, akik hiányszakmákban járnak, vagy jelentkeznek főiskolára, ösztöndíjpályázatot biztosít az önkormányzat. Ez nem a szokásos öt-tízezer forint körüli összeg, hanem havi 40 ezret is biztosítunk, ha a tanulmányi szerződésében a fiatal vállalja, hogy a diploma megszerzése után nálunk dolgozik. Mi pedig kötelesek vagyunk neki állást biztosítani. Ez számára is jó, hiszen biztos munkahelye lesz, és nekünk is megfelelő, mert így megoldott az intézmény szakmai folytonossága. Ha nem gyöngyösi fiatalról van szó, akkor bérlakással próbáljuk segíteni. Egy 40 négyzetméteres lakást mintegy 25 ezer forintért bérelhet, ami a mai, százezres albérletárak mellett igen kedvező. Tavaly először az óvodapedagógusaink is jutalomban részesültek az év végén, pedig ezt a törvény nem írja elő – összegezte dr. Szén Gabriella­. 

A korszerűsített intézményekben kedvezőek a munkakörülmények

Dr. Szén Gabriella arról is beszélt, hogy a város óvodai munkaközösségei miatt érdemes akár más városból is Gyöngyösre jönni dolgozni. Mint mondta, az idősebb és a fiatalabb kollégák magasan kvalifikáltak. Sokuknak nemcsak óvónői végzettsége van, de vannak fejlesztőpedagógusok, logopédusok, gyógypedagógusok is. Akadnak, akik hitéleti képzésben részesültek, vagy a mozgásterápiában képezték tovább magukat. Ha valaki megnézi a város intézményeit, láthatja, hogy a kilenc intézményből nyolc felújított­. 

Kedvező körülmények, jó eszközkészlet áll az óvónők rendelkezésére. A csoportok létszámai bővebbek az optimálisnál, de még nem olyan magasak, mint egy vidéki, vegyes életkorral működő intézményben, tette hozzá dr. Szén Gabriella. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában