100 millió

2023.03.29. 17:25

Veszélybe kerül az egri óvodások étkeztetése? - felháborodott Gál Judit az előterjesztésen

Lehet, hogyaz önkormányzat kiszervezi a bölcsődei és óvodai étkeztetést Egerben. Egyébként pedig drasztikusan többe kerül az étel.

Sz. M. L.

Gál Judit, Felsővárosi óvodák vezetője a közösségi oldalán írt arról, hogy a március 30-ai közgyűlésen arról dönthetnek, hogy legkorábban 2023. szeptember 1-től kezdődően az önkormányzat hatáskörébe tartozó bölcsődei és óvodai étkeztetés ellátását szolgáltatási koncesszió keretén belül, a szolgáltatás kiszervezésével látja el. 

– Készüljünk arra, hogy gyermekeink étkeztetése veszélybe kerül. Olyan vállalkozó kezébe, aki a profitért mindenre hajlandó! Az eddig jól működő óvodai étkeztetésnek vége. Mindezt úgy, hogy engem, a Felsővárosi Óvodák vezetőjét meg sem kérdeztek. Tanulmányt végeztek úgy, hogy a konyháinkban még meg sem jelentek. Ne hagyjuk! – kommentálta az óvodavezető a határozati javaslatot.

Az előterjesztésben részletesen levezették az ügy hátterét: az önkormányzat 2022 decemberében bízta meg a Perfect Procurement Kft.-t az önkormányzat saját hatáskörében működő bölcsődei és óvodai étkeztetési tevékenység átvilágításával. 

Az anyagból kiderült, mire jutottak. „Az átvilágítás során az alábbi kardinális megállapításokat tették: az étkeztetési tevékenység indokolatlanul decentralizált a 10 konyhán történő főzés miatt (10 helyen történik a beszerzés, 10 helyen szükséges fizetni a rezsiköltségeket), ezért indokolt az összevonása. A konyhák állapota nagyságrendileg minimum 150-160 millió forintos korszerűsítési beruházást igényelne. A karbantartási és ételkiszállítási feladatok egyértelműen nem csak a főzőkonyhák költségvetésében jelennek meg, hanem az EKVI-nél is, emiatt nem gyakorolható megfelelő pénzügyi kontroll a működés felett. A humánerőforrásból adódó nehézségek miatt (diétás étkezés különleges igényeihez történő alkalmazkodás) a szolgáltatás biztonsága veszélybe kerülhet. Napjaink hektikusan változó gazdasági helyzete nehezen teszi lehetővé az optimális és gazdaságos működést.”

Az átvilágítási anyag kitér a szolgáltatás vásárolt élelmezés útján történő ellátás előnyeire és lehetőségeire, illetve az általános iskolai és középiskolai étkezés tekintetében már van az önkormányzatnak egy jó statisztikát mutató működése. A tanulmány megállapítása szerint a kiszervezéssel évi 35-40 millió forint megtakarítást érhetne el az önkormányzat magasabb szolgáltatási színvonal mellett.

Egyes önkormányzati intézményekben a már végrehajtották a kiszervezést, és az étkeztetés ára is növekszik. Az önkormányzat tavaly szeptembertől szolgáltatási koncessziós vállalkozási szerződést kötött intézményei közétkeztetési feladatainak ellátására az Eatrend Kft-vel 12 +12 hónap határozott időtartamra. Ám a szolgáltató tavaly októberben kérte az árváltoztatást, mivel nőttek a bérek, az alapanyag ára, illetve a gáz és áramdíj valamint az üzemanyagárak is. A szolgáltató 20 százalékos áremelkedést tart reálisnak április 1-től.

Főoldali képünk illusztráció Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában