Második ütem

2023.03.20. 11:29

Záportározó rendszer védi majd a novaji házakat + videó

Az elmúlt két évtizedben a Novaji-patakon és a Körtvélyesi-árkon a villámárvizeket a belterületi mederszakaszok már nem voltak képesek kiöntés nélkül levezetni, emiatt utak, lakóingatlanok kerültek víz alá, lakóépületeket öntött el az áradat, jelentős értéket képviselő ingatlanok és ingóságok kerültek veszélybe.

Sz. M. L.

Kamionokkal hordják a földet az építkezéshez Novajon is (Illusztráció)

Forrás: Pusztai Sándor/Kelet-Magyarország

– Elindult a tározó megépítésének második üteme – adta hírül Demkó Gábor polgármester. 

Egy völgyzárógátas záportározó épül a belterület és a külterület határán. Egyrészt egy völgyzárógát és egy áteresz épül, továbbá árapasztó arra az esetre, ha a tározási vízszint az üzemi vízszintet meghaladná. Az árapasztó egy csatornával csatlakozik a Körtvélyesi-árokba. 

A polgármester tájékoztatása szerint jelenleg speciális, jól tömöríthető talajréteget hordanak a gát felületére, amit folyamatosan terítenek szét, és 30 centiméterenként pedig nagy nyomású tömörítés történik. A projekt év végére készülhet el. 

Dr. Pajtók Gábor Heves vármegye 1. számú választókerületének országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) is ellátogatott a helyszínre.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában