Kihívás

2023.04.15. 15:56

300-an vágtak neki a mátrai teljesítménytúrának + fotók

A túra szervezői minden évben nagy hangsúlyt fektetnek a természeti környezet óvására is.

Sz. Sz. I.

Sokan tették próbára magukat

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Szombaton reggel elstartolt az idei Hanák Kolos Teljesítménytúra mezőnye a kékestetői rajthelyről. Molnár Tamás, a Hanák Kolos Turistaegyesület elnöke arról beszélt portálunknak, hogy 1991 óta szervezik ezt rendezvényt a Mátrabérc Teljesítménytúra résztávjaként. Mint mondta, az útvonal jelen esetben Kékestetőtől nyugati irányban a Mátra fő gerincén vezet, végig erdei utakon. A közepesen hosszú távot nagy szintemelkedés és helyenként sziklás terep nehezíti. Több mint háromnegyede gerincút, pompás kilátásokkal.

– A 9 óra szintidő alatt teljesítendő 35,9 kilométeres távnak ma 302-en vágtak neki. Ezen a túránkon a résztvevők a Csór-hegy - Rudolf-tanyai elágazó - Galyatető - Mátraszentlászló - Vörös-kő - Ágasvár - Mátrakeresztes - Muzsla-tisztás útvonalon juthatnak el a Szurdokpüspökiben lévő célig. Az indulókkal szemben mindig szigorú elvárás, hogy a megadott jelzett turistaútról semmiképp ne térjenek le. A túraútvonal ugyanis a gépjárművel járható utaktól távolabb is vezet, és térerő sincs minden völgyben, ráadásul a terep jellege is nehezítheti baj esetén a helyszínre érést. Mindezek miatt a biztosítást ellátó Kékes Kutató-Mentő Alapítvány szakembereinek is hosszabb időbe telhet a bajbajutotthoz érni – emelte ki Molnár Tamás.

Az egyesületi elnök arról beszélt, hogy a túra útvonala érinti a Mátrai Tájvédelmi Körzetet, és egyes szakaszai Natura 2000 területeken is áthaladnak. 

– Évente felhívjuk a résztvevők figyelmét, hogy kötelességük óvni a természetet, elkerülni annak zavarását, és szükség esetén ezekre sporttársaikat is figyelmeztetni. A túra egésze alatt tilos a növények leszedése, az állatok bárminemű zavarása. Minden ellenőrző állomáson szemeteszsákok találhatók. A hulladékot szigorúan csak ezekben, vagy a célban lévő szemétgyűjtőkben lehet elhelyezni. A frissítésre, tea, szörp, víz, keksz, nápolyi, gyümölcs fogyasztására az ellenőrzőállomásokon és a célban van lehetőség, de vendéglátó egységek és boltok az útvonal mentén Galyatetőn, Ágasváron, Mátrakeresztesen és Szurdokpüspökiben is vannak. A frissítőállomásokon a környezetterhelés csökkentése érdekében kiosztható pohár nincs, minden induló maga gondoskodik pohárról vagy kulacsról – foglalta össze Molnár Tamás.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában