Jövőkép

2023.04.11. 08:30

A gyöngyösi önkormányzat megállítaná a város elöregedését

Az új Ifjúsági koncepció célja, hogy a gyöngyösi fiatalok helyben képzeljék el a jövőjüket.

Sz. Sz. I.

A város célja a fiatalok helyi jövőképének kialakítása

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

Legutóbbi ülésén fogadta el a gyöngyösi önkormányzat 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó Ifjúsági koncepcióját a város képviselő-testülete, számolt be a városháza. Közlésük szerint az online is elérhető dokumentum számos konkrét intézkedést tartalmaz a város elöregedésének megállítása érdekében.

Ahogy a városháza közleményében olvasható, a Gyöngyös Városi Önkormányzat kiemelt csoportnak tekinti az ifjúságot, szem előtt tartja a fiatalok érdekeit a velük kapcsolatos döntések meghozatalában. A döntéshozók felelősséget éreznek az ifjúságért, igyekeznek megismerni a fiatalok véleményét, elvárásait, törekednek arra, hogy minél jobb feltételeket biztosítsanak számukra az élet különböző területein.

Az új koncepció megalkotása előtt kérdőíves felmérés készült a Gyöngyös Városi Diáktanács közreműködésével a helyi iskolákban és online platformokon. A felmérés nem reprezentatív, de mégis fontos eleme a koncepció helyzetelemzésének; célja, hogy a város vezetőinek segítséget nyújtson azon problémák megoldásában, melyekkel az ifjúság leginkább szembesül, illetve azon intézkedések meghozatalában, amik szükségesek ahhoz, hogy fiataljaink a felnőttkorukat is Gyöngyösön tervezzék. Amennyiben szeretnénk, hogy a gyöngyösi fiatalok ne hagyják el a települést, itt képzeljék el a jövőjüket, itt alapítsanak családot, meg kell teremtenünk számukra a megfelelő feltételeket. A koncepció kialakításakor fontos alapvetésként vették figyelembe, hogy az ifjúság közösségi kapcsolatai, értékrendje, életmódja eltér a korábbi generációkétól.

A 2023-2027 évi időszakra szóló koncepció úgy fogalmaz: a település ifjúságpolitikájának arra kell irányulnia, hogy a város megfelelő környezeti feltételeket teremtsen a fiatal korosztály számára, ahol otthonosan érezhetik magukat, vagyis ahol kiszámíthatóak életviszonyaik, ahol problémák esetén szakértő segítséget találnak azok megoldásához, és ahol felkészülhetnek a felelősen élő és cselekvő magyar állampolgárként és Európai Uniós polgárként való felnőtt életre.

Mint a dokumentumból kiderül, az országos tendenciákhoz hasonlóan Gyöngyös népessége is csökken, a 35 év alattiak pedig egyre kisebb arányt képviselnek a teljes lakosságon belül, ami hosszú távon a város elöregedéséhez vezet. A koncepció egy sor konkrét intézkedést és részletes cselekvési tervet tartalmaz a folyamat megállítása és visszafordítása érdekében.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában