Környezettudatosság

2023.04.28. 17:27

A zöld óvodák a környezettudatos felnőtté válás első állomásai Gyöngyöspatán is

Szakmai találkozóra gyűltek össze Gyöngyöspatán a környezeti nevelésre fokozott hangsúly helyező intézmények óvodapedagógusai.

Sz. Sz. I.

Nagy volt az óvodapedagógusok érdeklődése a gyöngyöspatai szakmai találkozó iránt

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A Heves vámegyei Zöld Óvodák találkozójára került sor pénteken Gyöngyöspatán. A művelődési ház zsúfolásig telt nagytermében Hevér Lászlóné polgármester a köszöntőjében arról beszélt a megjelent óvodapedagógusokat, hogy mára a fenntartató fejlődés megkerülhetetlen téma valamennyiünk számára. 

– Világossá vált, hogy a Föld nem fogja tudni kiszolgálni az ember jóléti igényeit. Ezért tudatos lépéseket kell tennünk annak érdekében, hogy az emberi szemléletet átalakítsuk, a szokásainkat megváltoztassuk. Ahhoz, hogy fenntartható életmódra térhessünk át, kellő információval és komplex látásmóddal kell rendelkeznünk. Ezt a munkát már az óvodában el kell kezdeni. Fontos a természet szépségeinek megláttatása a gyermekekkel, hiszen ez megalapozza bennük az őket körülvevő természeti környezet iránti vonzódást. A megismerésen keresztül alakul ki bennük az a pozitív szemlélet, amely a környezetükre érzékeny, azt becsülő és óvó emberré teszi majd őket. Az óvodapedagógusok a munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyerekek természettel való harmonikus kapcsolata létrejöjjön. Így környezettudatos életvitelt folytathatnak felnőtt korukban is. A szoros kapcsolat a természeti környezettel az emberi lélekre, és azon keresztül az ember egészségi állapotára is jó hatással van, mert gyógyító erejű – emelte ki Hevér Lászlóné.

Ahhoz, hogy fenntartható életmódra térhessünk át, kellő információval és komplex látásmóddal kell rendelkeznünk
Ahhoz, hogy fenntartható életmódra térhessünk át, kellő információval és komplex látásmóddal kell rendelkeznünk
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Mészáros Anna, az Egri Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetője nyitóbeszédében örömét fejezte ki, hogy ekkora érdeklődés kíséri a találkozót, s rámutatott, mindez kiemelkedő szakmai tartalommal tölti meg a rendezvényt. A főosztályvezető összefoglalás gyanánt áttekintette a Magyarországi Zöld Óvodák Hálózata alig több, mint másfél évtizedes múltját.

 – Mindig más tárca felelt az elmúlt 10-15 évben a környezet ügyéért, azonban felismerték környezeti neveléssel kapcsolatban a kisgyermekkori alapozás fontosságát. Ezért irányítási, szervezési, tartalomfejlesztési, innovációs tevékenységgel biztosították és támogatták ennek a megvalósítását. Az előkészítő munkák 2004-05-ben kezdődtek, megfogalmazódtak a zöld óvoda pályázat elvárásai. Széles körű szakmai egyeztetés előzte meg ezt. 2006-ban írták ki az első pályázatot. Ennek eredményeként a 109 nyertes óvoda teremtette meg a honi zöld óvodák hálózatának alapjait. 2007-ben megkezdődött a minősítő címet nyert óvodák hálózatosodása, és 2012. december 15-től lehet örökös zöld óvoda címre pályázni – foglalta össze Mészáros Anna.

2007-ben megkezdődött a minősítő címet nyert óvodák hálózatosodása
2007-ben megkezdődött a minősítő címet nyert óvodák hálózatosodása
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A szakmai program a gyöngyöspatai Bokréta óvoda és bölcsőde bemutatkozásával kezdődött, majd a Humusz Szövetség képviseletében Merza Péter az intézményi komposztálási lehetőségeiről beszélt. A szavakat tett követte, humusszal kapcsolatos élményfoglalkozásokra is sor került. Nagykovácsi és somoskőújfalui óvodák bemutatkozása után Szalai Ferenc, a Mátrai Bivalyrezervátum alapítójának előadása következett Mit, honnan, hogyan teszünk a gyermekeink asztalára? címmel. Dupákné Gecse Adél, a Salgótarjáni Pedagógiai Oktatási Központ zöld óvoda koordinátora a tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Bemutatkozott az egri Benedek Elek Óvoda Bervavölgyi Tagóvodája, mint a vármegyénk zöld óvodáinak bázisintézménye. A találkozó végéhez közeledve Az erdő szerepe a fenntarthatóságra nevelésben címmel Szabó Lajos erdőmérnök, erdőpedagógus, a Muzsikál az Erdő alapítvány elnöke tartott előadást. Végül Molnár Lászlóné intézményvezető a gyöngyösi zöld óvodák életét ismertette a szakmai napra érkezett óvodapedagógusokkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában