Múlt és jelen

2023.04.21. 20:17

Aldebrőn pontosan tudják, mikor alapították a falut, a 280. évfordulót ünnepelték

Ünnepi műsorral emlékeztek meg péntek este Aldebrőn a népházban a falu alapításának 280. évfordulójáról.

F. V. E.

A Singenkranz énekkar is fellépett az eseményen

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az eseményen színpadra léptek többek között a helyi Singerkranz énekkar tagjai, akik Faragó-Szép Ilona vezetésével teremtettek jó hangulatot. Az est folyamán dr. Papházi János, a Gödöllői Királyi Kastély múzeumi osztályvezetője tartott előadást gróf Grassalkovich Antal és Aldebrő kapcsolatáról. Kiemelte, nagyon kevés olyan település van, aki ismeri az alapításának pontos dátumát, így az aldebrőiek nagyon büszkék lehetnek, hogy birtokában vannak ennek az információnak. Megjegyezte, a faluban járva rögtön szembetűnt számára, milyen rendezett a község, és milyen sok szép látnivalóval rendelkezik. 

Dr. Papházi János, a Gödöllői Királyi Kastély múzeumi osztályvezetője is beszédet mondott az ünnepségen 
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az osztályvezető felidézte a svábok betelepítését, valamint kitért Aldebrő elmúlt 280 évének fontosabb mozzanataira, így például az 1827. augusztus 20-ai nagy tűzvészre, melyben a falu szinte teljesen elpusztul, 1831-ben pedig súlyos kolerajárvány tizedelte meg a lakosságot. 

Hétvégén az ünneplés tovább folytatódik Aldebrőn, szombaton ugyanis az iskola megalapításának 50. évfordulója alkalmából szerveznek programot, melyet jótékonysági bállal zárnak majd. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában