Megmérettetés

2023.04.12. 12:15

Az egri borok legnagyobb versenye következik

Április 13-tól egy héten át várják a bormintákat az egri borok legnagyobb seregszemléje.

M. H.

Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa 27. alkalommal hirdette meg az Egri Borvidéki Borversenyt, mely a térség legnagyobb és legfontosabb szakmai rendezvénye. A bírálatra április 27-én kerül sor az egri Hotel Villa Völgyben, amelyen való részvétel a borászatok számára méltó kihívás – tudatta portálunkkal a tanács.

Egyre többen kísérik figyelemmel ezeket a megmérettetéseket és a vásárlási döntésekben is egyre meghatározóbbak a borokon feltüntetett eredmények, az Egri Borvidéki Borverseny pedig komoly rangot vívott ki magának.

A borvidéki borverseny szabályai, pontozási rendszere és kategóriái éppen a hitelesség miatt évek óta állandóak. A hatályos magyar bortörvény előírásainak megfelelt, az egri borvidéken termelt szőlőből készült, forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező borokat, valamint idén már hordómintákat is be lehet nevezni, melyekből tételenként legalább 350 liter, vagy 500 palack rendelkezésére áll a pincészetnek. A hét kategória, fehér borokat, Egri Csillagokat, Debrői Hárslevelűket, rozé borokat, vörös és siller borokat, desszert borokat és Egri Bikavéreket bírálnak majd.

A kiírás alapján a borok pontozása a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) által javasolt száz pontos módszer szerint történik, az előző évekhez hasonlóan. Ez alapján bronzérmes a 78-81,9 pont közötti eredmény, a 82-86,9 pont közötti ezüstérmet, a 87-91,9 pont közötti aranyérmet ér. A 92 vagy több pontot kapott bor nagy aranyérem díjazásban részesül. A beérkezett borok bírálását nagy szakértelemmel és elismertséggel rendelkező tagokból álló bizottságok végzik, amelyek szakmai munkáját elnökség felügyeli. A borminták átvételének helye, időpontja az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa, Kőlyuktető, a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet. Április 13-a és április 20-a között várják a tételeket.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában