Muzsika

2023.04.29. 13:18

Egyházzenei találkozót rendeztek Szihalmon

Kilenc kórus és templomi imaközösség énekelt a kerületi kórustalálkozón.

T. B.

A szihalmi kórus fellépése

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Az elmúlt vasárnap délután rendezték Szihalmon a 18. Dicsérjétek az urat kórustalálkozót. Az eseményen a mezőkövesdi esperesi kerület templomi énekkarai, énekes imacsoportjai és vendégként a mezőkövesdi görögkatolikus templom énekkara vettek részt, összesen közel kétszázan énekeltek egyházi műveket. A kórustalálkozónak először adott otthont Szihalom és először vehetett részt rajta a házigazda Urunk Mennybemenetele templom énekes imaközössége, akik tavaly ősszel alakultak meg. Ők nyitották a fellépők sorát, majd mezőkövesdi és csincsei kórusok következtek, zárásként pedig a mezőszemerei Sarlós Boldogasszony templom kórusa énekelt.

Mozerné Horga Stefánia, a mezőkövesdi Szent László Kórus vezetője, a rendezvény szervezője elmondta, átlagon felüli összefogással jöhetett létre az esemény. Felidézte, az egyházmegyében ez az egyetlen ilyen kórustalálkozó. Dr. Medvegy János esperes köszöntőjében azt kívánta, az énekesekből törjön ki az ujjongó öröm. Bóta József, Szihalom az Isten, haza, család hívószavakat emelte ki, Istenben hinni kell, mindenkinek egyre jobban kell növelnie hitét, hogy kiteljesedjen, egyre szebb legyen a haza, a magyar nemzetet meg kell tartani, ennek fontos tényezője a család, a gyerekeket tanítani kell arra, hogy hitben, erkölcsben katolikus keresztények legyenek.

Szabó József, az Egri Főegyházmegye zenei főigazgatója szerint a találkozót nem kell dicsérni, önmagát méltatta. A covid után a háború hat a lelkekre. Az ének olyan eszköz, ami felülmúl minden mást, közös élmény, Isten szolgálata vele öröm, amit visszakap az ember. A találkozó végén a kórusok és a hallgatóság Szűz Máriát kérték közösen, járjon közbe a békéért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában