Emlék

2023.04.19. 11:06

Fogaskereket építhetnek a Hatvani kapu tér zöldjébe Egerben

A Rotary Club Eger szeretné a jelképét elhelyezni a városban. A Patak Parti Kacsa Party szervezői hozzájárulást kérnek az önkormányzattól.

Sz. M. L.

A Patakparti Kacsa Partit szervező Rotary Klub most fogaskereket tervez a Hatvani kapu térre

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Szerdán tárgyalja a Városi Kulturális, Idegenforgalmi és Szociális Bizottság a Rotary Club Eger kérését. A klub ugyanis szeretné felállítani jelképét, a fogaskereket Egerben.

Mint ahogy az előterjesztésben írják, a Rotary az egyedüli olyan civil szervezet a világon, amely állandó képviselettel rendelkezik az ENSZ-ben. A világszervezetnek minden fejlett országban van fiókszervezete, Magyarországnak önálló kormányzósága. Egerben önálló klub működik, aminek jelenleg Molnár László az elnöke.

„A Rotary Club Eger 2004 májusában alakult Egerben, azóta is folyamatosan működik. A klubnak két alapvetése van, a barátság és a jótékonyság, politikamentesen működik. A város sok középiskolásán, idős polgárán segített már. Az elmúlt évből néhány példa. Idősotthonoknak vásároltak gyógymatracokat, a fogyatékosokat gondozó intézetbe speciális ágyakat adományoztak. Immár negyedik éve rendezik meg az országos hírnévre is szert tett „Patakparti kacsaparty” rendezvényünket a Végvári vitézek terén, melynek a bevételéből a város immár negyedik óvodájában alakítottak ki sószobát. A Klub arra az elhatározásra jutott, hogy mint a világon mindenütt, New Yorktól, Colombón át Buenos Airesig, Győrtől, Miskolcig, szeretnénk felállítani a városunkban a rotary jelképét, a fogaskereket. A fogaskereket kór acélból készítenék, természetes kőalapra állítva” - olvasható Mirkóczki Zita tanácsnok előterjesztésében.

Az anyag szerint az alkotásnak két funkciót szánnak. Egyrészt azt szeretnék, hogy hirdesse az egrieknek és az idelátogató turistáknak, azon belül az ide látogató rotarysoknak, hogy léteznek, dolgoznak, ha kell, segítenek.

- Az idők folyamán a város sok megbecsült polgára, aki közénk tartozott, már meghalt. Szeretnénk ezt a helyet rájuk emlékező pontként is használni megemlékezve áldozatos munkájukról, példaként felmutatni őket a ma élőknek. Javasolt helyszínek közül a Rotary-kerék emlékjel számára a főépítészi csoport településképi szempontok alapján a Deák Ferenc utca közterületén a mellékelt fotón látható gyalogjárdával körbevett zöld háromszöget javasolja. Az alkotás elkészítésének és felállításának költségét a klubunk vállalja, és ezt szeretnék a nyár elején felállítani – hangzik a rotarysok kérése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában