Ige

2023.04.07. 14:22

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékezett az egri református gyülekezet

Az egri református gyülekezet megemlékezett a nagypénteki eseményekről.

Sz. Sz. I.

A nagypéntek titkáról beszélt Tóth Imre lelkipásztor

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Tóth Imre lelkipásztor arról beszélt, hogy a nagypéntek szent napja a reformátusok számára hatalmas ünnep: a megváltásunk ünnepe ez. És tudjuk , hogy nem ez a végső történés. Mert Jézus a harmadik napon feltámadt a halálból. Ezzel nekünk adta az életet.

– A nagypénteki eseménysor az ember bűnéről, az ember bukásának a következményéről, az ember tudatanságáról beszél, erről tanít bennünket. Az ember nyomorúságáról van szó. Nagyon sokat azt vallják, hogy szó nincs az ember nyomorúságáról, vagy arról, hogy valahol utat tévesztettünk volna, elrontottuk volna az életünket. Sokan mondják, az a világ törvénye, hogy a legnagyobbak, legerősebbek uralkodnak a gyöngék és kicsik fölött. A Biblia alapján mégis azt mondhatjuk, Istennek a törvényéből, az Isten igéjéből tudjuk meg a nyomorúságunkat. Ezt máshonnan nem tudhatjuk meg. Isten parancsokat fogalmaz meg velünk szemben. Éppen azért, hogy az emberi élet kiteljesedjék és boldog lehessen. Jézus a két parancsolatban foglalja össze a törvénykönyvet, amely kettős egyparancsolat: Szeresd az Urat, a te Istenedet, és szeresd felebarátodat, mint önmagadat – emelte ki Tóth Imre.

Tóth Imre, református lelkész
Tóth Imre, református lelkész
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A lelkipásztor azzal folytatta, hogy amikor beletekintünk Isten törvényébe, akkor azt a szomorú tényt kell látnunk, amiről a nagypéntek beszél: az ember nem töltötte be ezt a mennyei, isteni hivatását. 

– Nem szerette és nem tisztelete úgy az ember az Urat, ahogy előírta azt az Isten, és elvetette a felebarátot. A törvényt nem tudjuk megtartani. Természet szerint hajlandóak vagyunk ugyanis Isten és felebarátunk gyűlölésére. Tudom, ezzel szeretnének sokan vitatkozni. De hisszük és tudjuk, mert Isten kijelentette nekünk, hogy ez a mi emberi természetünk. Az, hogy tudunk jót is tenni, nem húzza át az előbbit. A mérhetetlen gyűlölet csúcsosodott ki azon a napon, amikor az Urunkat a keresztre feszítették – mutatott rá Tóth Imre.

A református lelkész arról beszélt, hogy mindez a Paradicsomban történt bukásból ered, ami a Szentírás szerint engedetlenség az Istennel szemben és elszakadás tőle. 

– Isten igazsága azonban elégtételt kíván. Azonban hiába áll elő a földi emberek közül bárki mint megváltó, vagy szabadító, bár nagyon sokan jogot formáltak már erre. Csak egyvalaki segíthet rajtunk: aki valóságos ember, igaz ember, akin nem uralkodik a bűn, aki hatalmasabb minden más teremtménynél, és aki valóságos Isten, azaz Jézus Krisztus. Egyedül ő, és nincs senki más, nem is adatott, hogy számunkra az elvesztett igazságot, a megigazulást, és az életet megszerezhesse és visszaadhassa – hangsúlyozta Tóth Imre.

A lelkipásztor rámutatott: az Isten a maga jótetszéséből mindent helyrehozott a fiának áldozata által, mert Jézus Krisztus eljött ebbe a világba, vállalta ezt az utat a mi üdvösségünkért.

– Azonban ez még nem jelent minden embernek üdvösséget. Csak azok üdvözülnek, akik a bizonyos megismerés által igaznak tartják mindazt, amit Isten az ő igéjében kijelentett. Azt, hogy Isten megbocsátotta minden bűnüket, örök igazságot és életet ajándékoz ingyen kegyelemből, hit által, egyedül Krisztus érdeméért. Ez a Biblia tiszta tanítása. Ezt nevezi a Szentírás igaz hitnek – fogalmazott Tóth Imre.


 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában