Elkezdődött!

2023.04.09. 14:24

Kettős fájdalom: Kiss Péter családja útban van a Himalájába, az eltűnt Győrffy Ákos nélkül

A Kancsendzönga alaptáborába zarándokol a tíz éve eltűnt gyöngyösi hegymászó édesapja és testvére. Velük tartott volna az azóta nyomtalanul eltűnt hegymászó, Győrffy Ákos is, ám az expedíció nélküle kellett, hogy elinduljon.

Sz. Sz. I.

Elkezdődött a Kalifa - Kiss Péter Emléktúra Kancsendzönga 2023 .

Forrás: Kalifa/Facebook

Április 8-án elindult a Himalájába a Kalifa Alpin Csapat által támogatott Kiss Péter Emléktúra, adták hírül az expedíció tagjai a közösségi oldalon. 

A gyöngyösi Kiss Péter hegymászó Erőss Zsolt társaságában, a magyar mászók közül elsőként, 2013 májusában feljutottak a Nepál és India határán álló Kancsendzönga 8586 méteres csúcsára. A világ harmadik legmagasabb csúcsáról való ereszkedésük során azonban tragédia történt, 8000 méter körüli magasságban mindketten eltűntek – a keresésük nem járt eredménnyel. Tíz évvel a tragédia után a néhai gyöngyösi hegymászó édesapja, idősebb Kiss Péter, valamint testvére, Attila egy kisebb csapattal most elzarándokol a Kancsendzönga 5500 méter magasságban lévő alaptáborába, mégpedig ugyanazon az útvonalon gyalogolva, amelyen tíz évvel ezelőtt Erőss Zsolt és Kiss Péter haladt. 

A részletekről idősebb Kiss Péter korábban úgy tájékoztatta portálunkat, hogy az alaptáborban megkoszorúzzák azt a 2018-ban elhelyezett emléktáblát, amelyen Kiss Péter és Erőss Zsolt arcképe látható, valamint a "Számunkra nem tűnhettek el soha, szellemiségetek örökre fennmarad!” felirat olvasható.

Az egész út várhatóan több mint két hetet vesz majd igénybe, s a tervek szerint április 23-25. táján érkeznek vissza. Ez a dátum bizonytalan, mert útközben történhetnek váratlan dolgok – tette hozzá egy hónappal ezelőtt idősebb Kiss Péter.

Sajnos, ahogy arról már portálunkon beszámoltunk, már az expedíció elindulása előtt tragikus esemény történt. Győrffy Ákos hegymászó is elkísérte volna Kiss Péter édesapját és testvérét a Kancsendzönga alaptáborába. Ezután kezdetét vette volna a Kalifa Kancsendzönga Expedíció, amely során Győrffy Ákos megkísérelte volna megmászni a 8586 méter magas hegyóriást. Győrffy Ákos azonban egy olaszországi hegymászás során eltűnt e hónap elején. 

Sok más hírportál mellett Kalifa Alpin Csapat is tagja tragikus elvesztéséről adott hírt egy napja: "Sajnos a rendkívül alapos és szakszerű keresés ellenére sem találták meg Győrffy Ákos magashegyi hegymászó, síalpinista és siklóernyős nyomait. Ákos családja a szakemberekkel együtt azt a döntést hozta a mai napon, hogy abbahagyják az eltűnt hegymászó keresését. A hatóságok tehát hivatalosan is befejezték a kutatásokat."
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában