Feloldás

2023.04.28. 18:43

Megszűnt a madárinfluenza védőkörzet Hevesben

Föloldották a madárinfluenza miatt elrendelt korlátozásokat Nógrádban és Hevesben.

T. B.

Március végén egy ceredi baromfitelepen ütötte fel a fejét a madárinfluenza. Ennek következményeként több észak-hevesi településen (Bükkszenterzsébet, Istenmezeje, Pétervására, Tarnalelesz, Váraszó) is védőkörzetet és korlátozást rendeltek el, amelyet a napokban föloldottak, a NÉBIH honlapján az április 26-i frissítést követően nincsenek már korlátozás alá eső hevesi és nógrádi települések. 

Mint korábban írtuk, a madárinfluenza az ország bármely részén megjelenhet, azonban a nagy területekre történő elterjedése elsősorban a nagy baromfi-sűrűségű területeken, például Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben jellemző (a két megyében jelenleg 113 településen van kisebb-nagyobb korlátozás). Hevesben sokkal kisebb a kockázata a madárinfluenza megjelenésének, a járványügyi előírások szigorú betartásával pedig minimálisra csökkenthető a kockázat. Ezek közé tartozik, hogy a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt zárt helyen kell tárolni. Az alom tárolását lehetőleg fedett, zárt helyen vagy fóliával letakarva kell biztosítani.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában