Vírus

2023.04.14. 13:03

Működnek a korlátozások, Hevesben még nem találtak madárinfluenzás állatot

Nem került át Nógrádból Hevesbe a vírus, fertőzött vadmadarat sem találtak eddig megyénkben.

T.B.

Számoljuk együtt a fecskéket

Forrás: Török János

Március végén egy ceredi baromfitelepen ütötte fel a fejét a madárinfluenza. Ennek következményeként több észak-hevesi településen (Bükkszenterzsébet, Istenmezeje, Pétervására, Tarnalelesz, Váraszó) is védőkörzetet és korlátozást rendeltek el, amelyet azóta sem oldottak föl. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint Nógrád vármegyében egy telepen igazolódott a magas patogenitású madárinfluenza március 23-án, azóta újabb gyanú nem merült fel. Heves vármegye egy részét érinti a kitörés miatt felállított, 10 kilométer sugarú megfigyelési körzet. A madárinfluenza az ország bármely részén megjelenhet, azonban a nagy területekre történő elterjedése elsősorban a nagy baromfi-sűrűségű területeken, például Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben jellemző. Hevesben sokkal kisebb a kockázata a madárinfluenza megjelenésének, mint az előbbiekben, a járványügyi előírások szigorú betartásával pedig minimálisra csökkenthető a kockázat.

Mint írták, ahhoz, hogy az állattartók minimálisra tudják csökkenteni a madárinfluenza megbetegedés kockázatát, be kell tartaniuk a járványvédelmi előírásokat. Egyebek között a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt zárt helyen kell tárolni. Az alom tárolását lehetőleg fedett, zárt helyen vagy fóliával letakarva kell biztosítani. Az intézkedések célja a szárnyasok és vadon élő madarak közvetlen vagy közvetett úton történő találkozási lehetőségének csökkentése, lehetőség szerint teljes kizárása, mert ezáltal minimalizálható a házi állomány megfertőződésének kockázata.

Érdeklődtünk afelől, találtak-e esetleg Hevesben madárinfluenzás vadmadarat, de válaszuk szerint ilyenre még nem bukkantak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában