Madárbarátság

2023.04.17. 09:15

Ne etessük őket tovább! Találnak maguktól is táplálékot

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) szakembere arra kér minden madárbarátot, hagyjanak fel az etetéssel.

B. K.

Április közepén már bőven abba hagyhatjuk a madarak etetését, hiszen a hideg évszak és a fagyok végével a téli madáretetés szezonja is véget ér. A madarak a természetben már megtalálják a táplálékot amire szükségük van, és fontos hogy ne azt egyék amit az ember "kényelmesen" eléjük rak. Ilyen például a fekete napraforgó mag, ami télen tökéletes táplálék, de költési időszakban egyoldalú és nem minden madárfajnak elégséges.

Hák Flóra természetvédelmi ügyintéző a BNPI közösségi oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy a fiókák fejlődését tekintve is lényeges, hogy az étlapjuk azokból a forrásokból tevődjön össze, amire ilyenkor természetükből adódóan szükségük van: rovarok,  rügyek, hajtások.  

Ha tavasszal is segíteni szeretnénk a kertünk madarait, többek közt mesterséges oduk kihelyezésével vagy itatók létesítésével is megtehetjük - ajánlotta a szakember. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában