Verseny

2023.04.25. 07:31

Ne legyen egyetlen műveletlen kert sem Egerben – ezt szeretné az önkormányzat

Elindult a jelentkezés a konyhakert-versenyre. A civil ünnepen derül ki, hogy kié lesz idén a legszebb.

Sz. M. L.

Elindult a jelentkezés, ismét keressük Eger legszebb konyhakertjét – hívta fel a figyelmet az önkormányzat közleményben.

Híradásuk szerint Eger önkormányzata tizenegyedik alkalommal csatlakozott Sári Kovács Szilvia ötletgazda, Karcag város alpolgármestere által létrehozott A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei országos programhoz, melyben idén is meghirdeti helyi versenyét.

– A program célja, hogy a kertek versenyével a kertművelés hagyományait megőrizzük, a kertművelő embereket, az ő kitartó munkájukat megbecsüljük és hogy az ő példájuk nyomán egyre többen műveljenek konyhakertet. Az évszázadok során összegyűlt tudás, tapasztalat tovább öröklődhessen a generációk között. Elismerni a kertművelők munkáját és ezzel ösztönözni a lakosságot arra, hogy saját, rokonai vagy barátai udvarán, kertjében alakítson ki konyhakertet, gondozza azt, termesszen benne maga és családja számára minél több konyhakerti növényt, zöldséget, fűszer,- gyógynövényeket, gyümölcsöt. 

Az idei év mottója: Komposztáljunk - használjunk komposztot! Az országos program keretében szeretnénk a kerteket élettel megtölteni, hogy ne legyen egyetlen elhagyatott, műveletlen kert sem. Szeretnék a díszkertek ágyásaiba visszavinni, bejuttatni a konyhakerti növényeket, gyümölcsöket, a kertművelő ember munkáját megbecsülni, mindenki elé példaként állítani. Szeretnénk a konyhakertművelő kultúránkat megőrizni, azt minél több embernek átadni, a birtokunkban lévő tudást összegyűjteni és megtanítani a fiataloknak, hogy milyen a frissen szedett zöldség és gyümölcs zamata – írták.

A jelentkezés határideje június 15., az eredményhirdetés szeptemberben, az Eger Civil Ünnepe keretében lesz. A legszebb konyhakertek részletes pályázati felhívása és jelentkezési lapja a városi honlapról letölthető, illetve a hivatal portaszolgálatán kérhető. A kitöltött jelentkezési lapokat e-mailben a [email protected] címre lehet megküldeni.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában