Közlekedés

2023.04.23. 07:15

Pályaromlás és a felújtások miatt nőhet a menetidő több vasútvonalon Hevesben

Jövőre lassabbak lehetnek a kelet-magyarországi vonatok.

T.B.

A hatvani állomás

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Összeomolhat a kelet-magyarországi vasúti ütemes menetrend, ha tovább romlik pálya állapota, írta közösségi oldalán Vitézy Dávid közlekedési szakember, korábbi közlekedési államtitkár. Mint írta, a napokban több szakmai konferencián is bemutatta a MÁV Start azt a grafikont, amely az Indóház Online-on is megjelent és azt tartalmazza, az egyes hazai vasútvonalakon mennyivel nőhet jövőre a menetidő. A 80-as fővonalon, amelyre az utóbbi években tízmilliárdokat költöttek, de tavaly egy kisiklás miatt javítani is kellett, Budapest és Miskolc között hét perccel nőhet a menetidő. Ugyancsak hosszabb menetidőre számít a vasúti személyszállító cég a Hatvan-Pásztó, Hatvan-Újszász-Szolnok és az Eger-Szilvásvárad vonalon, de Kisköre és Kisújszállás között is.

Mint a szakember írta, azzal, hogy Szeged felé 13, Nyíregyháza felé 5, Miskolc felé 7 perccel lassulnának az InterCityk és persze minden más vonat is. Ez azonban azt is jelentené, hogy nem csak ennyit lassulnának a vonatok, hanem a teljes kelet-magyarországi ütemes menetrend összeomlana, a csatlakozási rendszereivel együtt (például a kör-IC nem érne körbe megfelelő menetidőkkel ahhoz, hogy Miskolcon, Debrecenben és Nyíregyházán is kijöjjenek a mai csatlakozásai), tehát ha ez tényleg megtörténik, szinte teljes Kelet-Magyarországon az utasszám visszaesése és az utazási idő növekedése lényegesen nagyobb lesz annál, mint amit önmagában egy 5-13 perc késés okozna.

Ugyanakkor a menetidő növekedése egyébként nem kizárólag a vasúti pálya romlásának lesz köszönhető, a kecskeméti, szegedi vonalon például nagyobb felújításokat tervez a MÁV a VPE Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft. oldalán föllelhető információk szerint.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában