Föld napja

2023.04.22. 14:48

Varázslatos erdei tisztás lett az egykori monostor rom helyén Egerben + fotók

Minden évben rendbe teszik a civilek Almárban a monostor betemetett romját, igazi kis paradicsom várja a túrázókat.

Sz. M. L.

Bő egy évtizede Mácsár Beáta, a szabadidő szekció alapítója találta ki, hogy minden évben ápolják ezt a területet

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A Föld napja eseménysorozat részeként az egri Civil Kerekasztal szabadidő szekciójának tagjai minden évben kimennek Almárba, hogy gondozzák azt a területet, amely a Mária Magdolna Pálos Kolostor betemetett romjait takarja.

Fűrész János az Ezüstidő Szabadidős Egyesület elnöke elmondta, a cél, hogy közösségi térként funkcionáljon a terület, ahol minden évben renoválják a fa ülőalkalmatosságot, illetve megtisztítják a felesleges cserjéktől.

– Szinte évente kell kialakítani a padokat, asztalokat, a mostani tavaly készült, az előzőnek nyoma veszett sajnos. Ültettünk fákat is, amelyek megmaradtak azok szépen növekednek. A területen 3 szinten van sík terep. Az első kolostort 1297-ben kezdtél először építeni a patakból gyűjtött kavicsból, a 14 méter hosszú csarnoktemplomot, majd 1347-ben Dörögi Miklós érsek nevéhez fűződik a végleges monostor kialakítása, ugyanis a gazdálkodó területeken épült templomnak ez a neve. a '60-70-es években feltárták a temetőt, közel 50 csontvázat találtak itt, de az állagmegóvás végett földdel terítették be a területet. Bő egy évtizede Mácsár Beáta, a szabadidő szekció alapítója találta ki, hogy minden évben ápoljuk ezt a területet. Idén közel harmincan jöttünk ki ide – ismertette.

Csathó Tibor vezette Életfa Környezetvédő Szövetség egyébként almafákat adott, hogy a területre ültessék, azonban ezeket valaki kiásta, így szombaton újakat ültettek a helyükre, immár elkerítve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában